GOYA-SANAT TARİHİ KONUŞMALARI
Kemal İskender

Goya, Eski Ustalar’ın sonuncusu ve modern sanatçıların ilki unvanlarını kendinde toplar ve bu yönüyle Batı sanat tarihinde eşsiz bir yere sahiptir. Goya’nın sanatı, Romantizm’in öznellik, imgelem ve duygulanımlara yaptığı güçlü vurguları yansıtır. O, aynı zamanda etrafındaki dünyanın keskin bir gözlemcisidir ve kendi zamanının olaylarına doğrudan yanıt verir: Aydınlanma Çağı’nın özgürleştirici hareketlerine, Engizisyon’ un baskılarına, Napolyon kuşatmasını takip eden dehşete… Goya’nın sanatının gerek yenilikçiliği gerekse politik içeriği, kendinden sonraki sanatçıları derinden etkilemiştir.  Napolyon’a karşı verilen Yarımada Savaşı’nı anlatan gözü pek sahneleri, Pablo Picasso’nun 20. yüzyıldaki işlerinin erken habercileri olmuştur. “Kaprisler” serisinde ele aldığı tuhaf ve düşsel konular, Salvador Dali ve diğer Sürrealistlerin temelini atmıştır. Goya’nın etkisi, bu yüzyıla ulaşmıştır; günümüz sanatçıları da onun grotesk hayal dünyasından ve yakıcı toplumsal eleştirisinden feyz almaktadırlar.

24 Aralık 18:30-Yapı Kredi Kültür Sanat İstiklal Caddesi, No: 161 İstanbul

Sedat Bornovalı
Boğaziçi’nin Tarih Atlası




BOĞAZİÇİ’NİN TARİH ATLASI BULUŞMASI

Hayri Fehmi Yılmaz soruyor, sanat tarihçisi Dr. Sedat Bornovalı Boğaziçi’nin bilinmeyen tarihini anlatıyor. Birçok görsel eşliğinde Boğaziçi’ne yolculuğa çıkılıyor.
 
24 Aralık 19.00 İtalyan Kültür Merkezi-Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi no:75 Tepebaşı, Beyoğlu, 34430 İstanbul

ÇOK DİLLİLİK-TERCÜMANLIK VE MESLEKİ TECRÜBELER

Kafkas Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü ve Çeviri Kulübü Afrika Araştırmacıları Derneği üyesi Mouhamed Gueye ile söyleşi gerçekleştirecektir.

24 Aralık Pazartesi 09.00-Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kongre ve Kültür Merkezi



TÜRKİYE’DE FUTBOL ÇEVİRMENLİĞİ

İstanbul Şehir Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü, 24 Aralık Pazartesi günü Prof. Dr. Alev Bulut ile “Türkiye’de Futbol Çevirmenliği” başlıklı söyleşi gerçekleştirecektir.

24 Aralık 15.00-16.00 İstanbul Şehir Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü-Dragos kampüs AB7 7301

VEFATININ 50. YILINDA MÜMTAZ TURHAN

Türkiye’de deneysel psikoloji çalışmalarını başlatan ve sosyal psikoloji alanında çalışmalar yapan, Lâle Devri’nden Meşrutiyet döneminin sonuna kadar büyük şehirlerde meydana gelen kültür değişmelerini inceleyen “Kültür Değişmeleri” adlı kitabın yazarı Mümtaz Turhan, vefatının ellinci yılında anılacak.

26 Aralık Çarşamba 19:30-İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

GÜVERCİN- SİNEMA


Güvercin, zamanını güvercinleri ile ilgilenerek geçiren genç bir adamın hayatın gerçekleri ile yüzleşmesini konu ediyor. Kendi halinde bir yaşantısı olan Yusuf’un en büyük tutkusu babasından yadigâr kalan güvercinleridir. Ablası ve ağabeyi ile birlikte Adana’nın kenar mahallelerinden birinde yaşayan Yusuf, oturdukları evin çatısında güvercinlerini besleyip eğitir. Maverdi adını verdiği bir dişi güverciniyle özel bir bağ kurar. Fakat onu bu durumu ailesi tarafından hoş karşılanmaz. Ailesinin yaptığı baskılardan bunalan Yusuf, hayatın gerçekleri ile yüzleşir. Adana’nın kenar mahallelerinin birinde abi ve ablasıyla beraber yaşayan, yalnız, kapalı, hassas bir genç olan Yusuf gerçekte nasıl biridir?

Güvercin filminin yönetmenliğini ve senaristliğini Banu Sıvacı üstleniyor. Başrolünü Kemal Burak Alper’in üstlendiği dram türündeki filmin kadrosunda Evren Erler, Ruhi Sarı, Demet Genç, Michal Elia Kamal gibi isimler yer alıyor. Film, Sofia Film Fest’ten En İyi Yönetmen ödülünün yanı sıra 2018 Ulusal Yarışma’dan da En İyi İlk Film ve En İyi Özgün Müzik ödüllerini aldı.

GÖSTERİ MEKANLARI


İBB Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
İBB Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi
İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi Film Gösterimleri Yetişkinler İçin Saat:19:30
İBB Ümraniye Şehit Kaymakam M. Fatih Safitürk Kültür Merkezi
İBB Şile Kültür Merkezi
GÖSTERİ SAATLERİ> Hafta İçi ve Hafta Sonu: 15:00 Çocuk Filmleri / 18:00 Yetişkin Filmleri Ücretler > Tam: 4 TL > İndirimli: 2 TL PAZARTESİ günleri film gösterimi yoktur.

Fragman: https://youtu.be/tpmCZ5YSTVQ

Başlangıç: 14 Aralık Cuma 18:00 Bitiş: 27 Aralık Perşembe

MAĞARALARDAN GÖKDELENLERE EV SORUNU

Bilge-mimar Turgut Cansever “Müslümanların bu çağda bir ev tanımı yok der”. Ve her neslin çağıyla yüzleşme zorunluluğu üzerinden evi yeniden tanımlamalıyız diye ekler. Çünkü ev bir barınma mekânından öte varlığın biçimlerinin ilk elden yaşanarak yaşatıldığı yerdir. İnsanoğlunun on binlerce yıllık birikimiyle ilk yüzleşildiği ve kalan ömrümüzün şekillendiği somut alandır. Soyutla somutun, maddi olanla manevi olanın içiçe geçerek nefes aldığı ve nefes üflediği mekândır. Bu minvalde şu soruları sormayı gerekli buluyoruz.

Ev deyince ne anlamalıyız?


Bu çağda bir ev nasıl olmalıdır?
40. kattaki 60 metrekarelik bir rezidans ev ihtiyacımızı karşılar mı?
Evin bir yuva olma zorunluluğu var mıdır? Ev kültürel aktarım açısından nerede durmaktadır? Konut sorunu açısından yatay mimari hala mümkün müdür?
Kentsel dönüşüm bir zorunluluk mudur?
Beton vazgeçilmez bir zorunluluk mudur?

Yukarıdaki sorular programımızda cevabını arayacağımız sorulardan bazıları. Farklı kulvarlarda mimarinin içinde yer alıp konut ve malzeme sorununa alternatif yaklaşımlar sergileyen konuklarımızla birlikte cevapları aramaya ne dersiniz? Teşriflerinizi bekleriz.

Konuklar:

1- Serkan Akın
2- Ahmet Yılmaz
3- Şimşek Deniz

Moderatör: İsmail Erdoğan

27 Aralık 2018 / Perşembe 16.00 – 19.00 -İstanbul Tasarım Merkezi Seminer Salonu

TÜRK MUSİKİSİ SEMİNERİ

Gerçekleştirilecek olan Türk Musikisi Seminerinde Anadolu ve Rumeli Türkülerinden derlenen eserler hikâyeleriyle konu olacaktır.

28 Aralık Cuma 18:30-İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

5. EĞİTİM VE PSİKANALİZ SEMPOZYUMU -OKUL VE ŞİDDET

Bu yıl da 5. Eğitim ve Psikanaliz Sempozyumu ile karşınızda olacağız. 05 Ocak 2019 Cumartesi günü “Okul ve Şiddet” adıyla gerçekleşecek sempozyumda 21.yüzyılın en önemli teması hâline gelen ve zamanın ruhunu taşıdığını düşündüğümüz şiddet konusunu tüm görünümleri ile tartışmaya çalışacağız. Bu sebeple sempozyumun eğitim ve ruh sağlığı çalışanları kadar eğitim paydaşları olan öğrenci ve velileri de yakından ilgilendiren bir konu olduğu kanaatindeyiz.

05 Ocak 08:30- İstanbul Erkek Lisesi, Hobyar Mahallesi, 4, Türk Ocağı Cd., 34112 Fatih/İstanbul İstanbul


RESMEMANETİ

Resmemaneti Sergisi ile birlikte eserlerden büyük bir seçkinin yer aldığı Resmemaneti kataloğu hazırlandı. Günümüz sanatçılarına, sanat tarihçilerine, araştırmacılara ve sanatseverlere kaynak oluşturacak katalogda, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu”na ilişkin yetkin ve hacimli değerlendirmeyi Sayın Prof. Dr. Kıymet Giray kaleme aldı.

Mehmet Lütfi Şen’in küratörlüğünü üstlendiği sergi ve katalogda; koleksiyonları, üslupları ve özgünlükleriyle uluslararası sanat camiasında şöhret kazanan Türk ressamların yağlı boya, sulu boya ve karışık teknikleriyle meydana getirdikleri portre, natürmort, manzara ve farklı temaları içeren resimler görülebilecek. Aşiyan’daki Tevfik Fikret Evi, Şişli Atatürk Müzesi ve Atatürk Kütüphanesi’nde muhafaza edilen koleksiyonlarda; Tevfik Fikret’in ünlü şiiriyle bütünleşen ve Abdülmecid Efendi’nin fırçasından çıkan meşhur Sis tablosu, Abdülmecid Efendi’nin yaptığı Abdülhak Hamit ve Recaizade Mahmud Ekrem portreleri, Feyhaman Duran’ın betimlediği Osmanlı padişahları, Tanzimat Fermanı, Mustafa Nuri Paşa’nın Galata Köprüsü̈ resmi, Halil Paşa’nın Kahire ve Boğaziçi peyzajları, İbrahim Çallı’nın ilk Atatürk Portresi, Şevket Dağ’ın Kızlarağası, Mıddırgıç Civanyan’ın Fırtına’sı, Fausto Zonaro’un Fırtınada Sandal ve Yelkenli tabloları, Burhan Doğançay’ın Surname-i Muradiye tablosu gibi paha biçilemeyen eserler bulunuyor.

İstanbul büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu Sergisi

Başlangıç: 27 Kasım Salı 18:00 Bitiş : 15 Ocak Salı Taksim Sanat




Felsefe Seminerleri: İmajı Düşünmek: Hakan Yücefer
1980, İstanbul doğumlu. Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi, doktora tezini Paris 1 Üniversitesi’nde Aristoteles’in ruh anlayışı üzerine yazdı. Gilles Deleuze’ün Bergsonculuk (Otonom, 2006), Kıvrım, Leibniz ve Barok (Bağlam, 2006), Issız Ada ve Diğer Metinler (Ferhat Taylan ile, Bağlam, 2009) ve Anlamın Mantığı (Norgunk, 2015) kitaplarını çevirdi. Cogito dergisinin “Gilles Deleuze: Ortadan Başlamak” başlıklı Deleuze özel sayısının editörlüğünü yaptı.

14 Şubat 18:30 Akbank Sanat, İstiklal Caddesi No:8 Taksim İstanbul





ASIALEX 2019 (13. Uluslararası Asya Sözlükbilimi Topluluğu Konferansı) 19-21 Haziran 2019 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi’nde
Sempozyum hakkında detaylı bilgi ve başvuru için: 

http://asialex2019.istanbul.edu.tr



Tags: