Sant Michael Tepesi

Biz çevirmenler için gittiğimiz şehrin kültürünü, geleneğini, tarihini özellikle de dilini bilmeden çeviri yapmak pek mümkün değil.
Çevirmenler ve çevirmen adaylarına özellikle Floransa’ya gidecek ya da Floransa ile bağlantısı olanlar için Floransa’nın kültürel ve sanatsal yönünden bahsetmek isityorum.

Toskana bölgesinin başkenti olan Floransa, Avrupa’da sanat tarihiyle meşhur bir şehirdir.  Şehrin her köşesinde kiliseler, sanat galerileri ya da sarayların yanı sıra sokaklarda sanatsal etkinliklerle karşılaşmanız mümkündür. Bu güzel şehrin sanat tarihine hep birlikte bir göz atalım.

Floransa Katedrali ( Duomo/ Santa Maria del Fiore)

Floransa’nın en meşhur katedrali olan bu katedral, aynı zamanda “Duomo” ve “Santa Maria del Fiore”  diye de anılır. Gotik bir mimariye sahip olan bu katedralin görünümü haç şeklindedir. Bu katedralin en ünlü kısımları ise giriş kısmında bulunan 15. yüzyılda Paolo Uccello tarafından tasarlanan günün 24 saatini güneşin batışına göre ayarlanmış bu saat ve Giorgio Vasari’nin içeri girdiğinizde kafanızı kaldırdığınızda göreceğiniz “Last Judgement” ( Kıyamet Günü) freskidir. Son olarak katedralin dışından girebileceğiniz kubbeye çıkıp şehrin manzarasına oradan bir göz atabilirsiniz.

Santa Croce Bazalikası

Santa Croce

Bazalike, kilise gezmeyi sevenler için bir başka Floransa’daki bazalika da Santa Croce’tur. Bu bazalika Michelangelo, Galileo ve Rossini gibi ünlü İtalyanların mezarlarının burada olmasıyla meşhurdur.

Uffizi Galerisi (Galleria Degli Uffizi )

Uffizi Galerisi

Piazza della Signoria meydanında bulunan Uffizi Galerisi, dünyadaki en ünlü galerilerinden biri olup dünyanın her yerinden eserlere sahiptir.  Katedral gibi heybetli olan bu galeri birçok ünlü eseri, eski tarihli eserleri ve farklı dönemlerdeki eserleri barındırmaktadır. Bu sanat galerisi çok rağbet gördüğü için önceden internet üzerinde rezervasyon yaptırabilirsiniz ya da oraya gidip saatlerce kuyruk beklemeyi tercih edebilirsiniz. Oldu da sanat galerisine girdiniz, bu sanat galerisini gezip bitirmek günlerinizi hatta haftalarınızı alabilir.  Uffizi Galerisi hakkında şahane bir video hazırlanmış izlemenizi tavsiye ederim. https://www.youtube.com/watch?v=QomA8XenPAo

Uffizi galerisi dışında  Bargello müzesini,  Academia yani Floransa Güzel Sanatlar Okulu’nu ziyaret ederek de farklı eserleri inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Vecchio Sarayı (Palazzo Vecchio )

Piazza della Signoria meydanında bulunan Floransa’nın sembollerinden biri hâline gelmiş bir diğer yapı ise Vecchio Sarayı’dır. Bu saray da diğer iki yapı gibi heybetli olup aynı zamanda çan kulesine sahiptir. Yine katedraldeki gibi çan kulesine çıkıp Floransa’nın oradan tadını çıkarabilirsiniz. Bu sarayda da Vasari’nin  ve Michelangelo’nun ve Donatello’nun dokunuşlarını görebilirsiniz.  Bu sarayı ister turla ister tek başınıza gezin ama turla gezerseniz giremeyeceğiniz bazı odalara girme fırsatı yakalamış olursunuz.

The Loggia dei Lanzi

Piazza della Signoria meydanında hemen Vecchio sarayının yanında bulunan bir diğer yapı ise açık hava müzesi şekliden tasarlanan galeridir. Rönesans zamanında Orcagna tarafından tasarlanan bu galerideki heykeller hakkındaki bilgiyi blogumda bulabilirsiniz. https://www.instagram.com/bpgblog/?hl=tr

Ponte Vecchio Köprüsü

Bu köprüde şehre ayak uydurmuş köklü tarihe sahip, tablomsu görüntüler ortaya seren bir köprü olup Floransa’nın en eski köprüsüdür. Bu köprüden geçerken Floransa’nın ünlü kuyumcularına rastlamanız mümkündür. Floransa’nın sanata olan düşkünlüğünü bu köprüden de anlayabilirsiniz. Üzerinde renkli evler barındıran bu köprü turistlern bir diğer odak noktası haline gelmiştir.

Sant Michael Tepesi

Sant Michael Tepesinden manzara

Size Floransa’ya en tepeden ve ücretsiz bir şekilde bakabileceğiniz muazzam güzel bir yer önerisinde bulunmak isterim. Sant Michael Tepesinden Floransa’ya bir bütün olarak bakabilir ve o gezmiş ve bilgi edinmiş olduğunuz sanat tarihini içinize çekebilirsiniz.

Sizlere göstermiş olduğum güzel yapıların yanı sıra yazımın başında da bahsettiğim gibi sokak sanatçılarıyla da ünlü bir şehir..

Aralık ayı gezi yazısında Floransa’nın sanat tarihini sizlere sunmaya çalıştım. Rengârenk, cıvıl cıvıl, sanatın, tarihin estetiğin bir arada olduğu bu muazzam şehre yolunuz düşerse tadını çıkarın.

İyi günler dilerim!

Tags: