Bu yazıda İstanbul’da öne çıkan, ücretsiz kültür-sanat etkinlikleri derlenmiştir. Yine de etkinliklere dair her türlü bilgiden, etkinlik sahipleri sorumlu tutulmalıdır. Uygun etkinliklerle, yazı ay boyunca güncellenecektir.

“Cosmic Latte”
Sergi, Murat Morova

Bilim insanlarının evrenin ortalama rengini bulmak için yaptığı çalışmalara göre , evrenin şu anki rengi “Cosmic Latte”. Makrokozmostan mikrokozmosa varan evrensel bütünlüğü döngüsel zaman etrafında hikayeleştiren Murat Morova’nın sergisi de adını işte bu renkten alıyor. Leonardo da Vinci’nin anatomi çizimlerinden Nicolas de Nikolay’ın doğulu derviş gravürlerine; Caspar David Friedrich ve Alman romantik peyzajlarından Hoca Ali Rıza’nın desenlerine; Frederik Ruysch çizimleri ve tekke resimlerinden Osmanlı çarşı ressamlarına yapılan atıflar, serginin genel okumasında size yardımcı olacak referans noktalarını oluşturuyor.

Murat Morova’nın son dönem eserlerini kapsayan “Cosmic Latte” adlı kişisel sergisi, 1 Şubat 2019’da Galeri Nev İstanbul’da açılıyor. Yıllar içinde kendine özgü görsel bir ikonografi geliştiren sanatçının sergisi kendi içinde bütünlüklü bir anlatıya sahip. 16 Mart 2019 tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

1 Şubat- 16 Mart 2019 Nev İstanbul-İstiklal Cad. Mısır Apt. No: 163 Kat: 4 D: 23, 34430 İstanbul
http://www.kitaptansanattan.com/etkinlikler/galeri-nev-sergi-murat-morova-cosmic-latte/


Ensemble Salomone Rossi

Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü
Konser, Ensemble Salomone Rossi

İtalyan Kültür Merkezi ve Galata İtalyan Sinagogu, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü münasebetiyle Ensemble Salomone Rossi konserini sizlere sunuyor. Avrupa’daki en tanınmış ve en takdir edilen oda müziği topluluklarından biri olan Ensemble Salomone Rossi’yi 3 Şubat saat 19:00‘da İstanbul’daki İtalyan Sinagogu’nda dinleyebilirsiniz.
Sadece davetiyeli konuklar alınacaktır. Yerler son derece kısıtlı olup, davetiye içineventi.iicistanbul@esteri.it adresine yazmanız gerekmektedir. Bilahare tarafınıza konfirme maili gönderilecektir.
Programdaki eserler, onyedinci ve on sekizinci yüzyıllarda, bu dönemin en önemli Yahudi topluluklarına, Amsterdam, Mantova ve Venedik’e bağlı rafine Barok müzik repertuarını keşfederken rehberiniz olacak.

Detaylı bilgi için: https://iicistanbul.esteri.it/iic_istanbul/tr/gli_eventi/calendario/2019/02/l-ensemble-salomone-rossi.html

3 Şubat 2019 19:00 -20:30
İtalyan Kültür Merkezi, Eskişehir Mahallesi, Meşrutiyet Cd. No:75, 34430 Beyoğlu/İstanbul

A2 Rusça Kursu
İBB

Rusça A2 Eğitimi
İBB Gençlik Meclisi Uluslararası Gençlik ve Eğitim Akademisi eğitimleri devam ediyor. Yabancı dil eğitim programları çerçevesinde Rusça A2 Eğitimi için başvurular başladı.
04 Şubat 2019 Pazartesi günü başlayacak olan ücretsiz ve sertifikalı Rusça A2 eğitimi, 25 Haziran 2019 tarihinde sona erecektir. Dersler, her hafta Pazartesi-Salı günleri 17.00-20.00 saatleri arasında İBB Gençlik Meclisi’nin Saraçhane’deki binasında verilecektir.
İSMEK kursuna kaydı olan öğrenciler Rusça A2 Eğitimi’ne kabul edilmeyecek.

04 Şubat 2019-İBB Gençlik Meclisi Kemalpaşa Mh. Şehzadebaşı Cad. No:19 – Fatih, 34134 İstanbul
Başvuru için:
https://genclikmeclisi.istanbul/rusca-a2-egitimi

Yeldeğirmeni Sanat Film Günleri

Kadıköy Belediyesi, Goethe Institut, Macar Kültür Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi ortaklığı ile Alman sinemasından en yeni filmleri Şubat ayı boyunca izleyiciyle buluşturuyor. Şimdiden keyifli seyirler dileriz!

04 Şubat 20.00

YÜZÜNDEKİ SIR
Goethe Institut
Alt Salon
Yönetmen: Christian Petzold
Nelly, toplama kampından kurtulmayı başarmış ama işkenceden
yüzü tanınmayacak hale gelmiş bir şarkıcıdır. Zorunlu olarak geçirdiği estetik ameliyat sonrasında, kendisinin bir benzerine dönüşür. Görmek için can attığı tek kişi ise kocası Johnny’dir. Karşılaştıklarında Johnny onu tanımayıp zihnini iyice bulandırır. Acaba kocası ona hâlâ âşık mıdır, yoksa sadece parasının peşinde midir? Yüzündeki Sır, Barbara’nın rüya ekibini, yönetmen Christian Petzold ve başrol oyuncuları Nina Hoss ile Ronald Zehrfeld’i tekrar bir araya getiriyor.

11 Şubat 20.00

ATLIKARINCA
Macar Kültür Merkezi
Alt Salon
Yönetmen: Zoltan Fabri
Macaristan’ın en önemli yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen
Zoltan Fabri’nin aşka dair naif dokunuşu… İki Macar gencin aşk
için neleri göze alabildiğini bize gösteren film, dönemin Macar
kültürüne de ışık tutar nitelikte. Zorlu değişikliklerin yaşandığı kırsal
kesimde, hayatta kalma mücadelesi veren Macarların yaşantılarını
gözlemleyebileceğimiz çarpıcı bir Fabri filmi.

18 Şubat 20.00

İÇ GÜZELLİK
Kore Kültür Merkezi
Alt Salon
Yönetmen: Jongyeol Baek
Woo Jin, bir mobilya tasarımcısıdır. Her sabah uyandığında farklı
farklı kişilere dönüşmektedir. Farklı yüzlere uyanmaktadır ve bir gün
Woo Jin, Yi Soo’ya âşık olur. Daha sonra aralarındaki aşk komik ve
romantik hikâyeye dönüşmeye başlar. Bundan sonra yaşadığı kişilik
değişimlerinden kurtulmaya çalışarak kendi bedenine dönmeye
çalışması, sevdiği kadınla olabilmek adına verdiği mücadeleyi
anlatan filmdir. Acaba Yi Soo, Woo Jin’in sırrına ne tepki verecek?

25 Şubat 20.00

CHERBOURG ŞEMSİYELERİ
Fransız Kültür Merkezi
Alt Salon
Yönetmen: Jacques Demy
Cannes’dan En İyi Film Ödülü’yle dönen Cherbourg Şemsiyeleri; bir
şemsiye dükkânının sahibi olan üvey annesiyle birlikte yaşayan genç bir kadının öyküsünü anlatıyor. Bir süre sonra âşık olduğu adamla evlenmek istemesi ve annesinin buna karşı çıkmasıyla başlayan olaylar, kadının sevgilisinin iki yıllığına askere gitmesiyle dramatik bir boyut kazanıyor. Jacques Demy’nin klasik filminin başrollerinde: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo ve Anne Vernon bulunuyor.

*Filmler, Türkçe alt yazılıdır.
04 şubat 2019-Yeldeğirmeni Sanat MerkeziKadıköy, 34716 İstanbul

facebook.com

Elimin Hamuruyla
Sergi , Suzan Batu

Bu sergide, Suzan Batu’nun, hayata kattığı nice değere rağmen ‘kadın işi’ denilip önemsenmeyen, süsleme ve işleme sanatlarından esinlenerek yarattığı eserleri görebilirsiniz. Sergi, sanatçının tasarladığı tanrıça kıyafetleri ve kâğıt üzerine yaptığı işlerle bir yerleştirme şeklinde oluşturulmuş. Batu, bir kadın sanatçı olarak, toplumda kadınların hak ettiği değeri görmemesinin altını çiziyor.
02 Şubat 2019 – 22 Şubat 2019 tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

02-22 Şubat Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi, Sergi Salonu-BMKMcaferağa mahallesi Moda caddesi Nailbey sokak, 34710 Kadıköy
http://yelsanat.kadikoy.bel.tr/


Georges Seurat, “Grande Jatte Adası’nda Bir Pazar Öğleden Sonrası1884

Post Empresyonizm
Sanat Tarihi Konuşmaları
Kemal İskender

Post Empresyonizm (İzlenimcilik Sonrası) akımı, birbirinden farklı sanatsal üslûplardan oluşur. Bu akımın sanatçılarının ortak noktası, Empresyonistlerin (İzlenimcilerin) “gözün gördüğünü yansıtma” eğilimlerine tepki duymalarıdır. Post Empresyonistler için görünen değil, sanatçının subjektif görüşü önemli olmuştur. İster Georges Seurat’nın resme getirdiği bilimsel yaklaşımdan, ister Paul Gauguin’in yeşile yüklediği sembolik anlamlardan söz edilsin, resim artık dış dünyaya değil, sanatçının iç dünyasına açılan bir penceredir. Post Empresyonistler, sadece kendi dönemlerini değil, 20. yüzyılın Ekspresyonistlerini ve Feminist Sanat gibi çağdaş sanat akımlarını da etkilemişlerdir.

04.02.2019 Saat: 18:30
Yapı Kredi Kültür Sanat, Tomtom Mahallesi, İstiklal Cd. No:161, 34433 Beyoğlu/İstanbul

Çeviri Derneği, geleneksel olarak 17 yıldır düzenlediği Çeviri Ödülleri Töreni’ni bu yıl 7 Şubat’ta, çeviri, üniversite, iş dünyası ve medya temsilcilerinin iştirakiyle gerçekleştiriyor.
Yılda bir defa yapılan bu anlamlı törende tanışıklıklar ve dostluklar tazelenecek, mesleki gelişim ve sorunlar konuşulacak. Sektörel birliktelik ve yapılanma, meslekleşmede farkındalık oluşturmak için çalışılacak.

08.02.2019 16.00-19.00 Yıldız Teknik Üniversitesi-Oditoryum Yıldız-Beşiktaş İstanbul
Çeviri Derneği 2018 Çeviri Ödülleri


Leyla Gencer’in La Scala’da rol aldığı “Aida”dan bir fotoğraf, 1963, İKSV Arşivi

Ben Leyla Gencer
Söyleşi, Evin İlyasoğlu, Serhan Yedig

Leyla Gencer, çok küçük yaşlarda sahnede olmayı hayal etmişti. Hedefine ulaşmak için tüm özgüveni ve savaşçı kişiliğiyle çalıştı. Hayatını bu hedefe göre şekillendirdi. Döneminin büyük sopranolarıyla rekabet etti, dünyanın en önemli şef ve rejisörleriyle çalıştı. Büyük bestecilerin az bilinen yapıtlarını keşfetti. Tam yirmi beş yıl boyunca, bu sanatın mabedi sayılan La Scala’nın “Prima Donna”sı oldu. Sonraki yirmi beş yılda da, eğitimci olarak opera dünyasına hizmet etti. Tüm çalışma hayatıyla dünya opera tarihine geçmeyi başararak “Divaların Divası” unvanını aldı. Gencer’in coşku, sevinç, hırs, acı ve en çok da müzik dolu yaşamı, müzik tarihinin önemli figürleri üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan Evin İlyasoğlu’nun “Ben Leyla Gencer-La Diva Turca” kitabı sayesinde okurla buluşuyor. Yapı Kredi Yayınları ve Borusan Sanat ortaklığıyla yayımlanan kitap dolayısıyla düzenlenen bu söyleşide İlyasoğlu ve gazeteci Serhan Yedig, bir yandan Gencer’in mücadele dolu yaşamını tanıtacak bir yandan da onun görüntüleri ve ses kayıtları eşliğinde operanın coşkulu yıllarında bir yolculuğa çıkaracaklar.

08.02.2019 18:30 -Kredi Kültür Sanat, Tomtom Mahallesi, İstiklal Cd. No:161, 34433 Beyoğlu/İstanbul
http://sanat.ykykultur.com.tr/etkinlikler/ben-leyla-gencer

Amatör Günü

Leman
08, 22 Şubat
08, 22 Mart
05, 19 Nisan
03, 17 Mayıs
21 Haziran Cuma 18.00-20.00
Muhlis Bey’in çizeri Oğuz Aral’ın Gırgır’ında Amatör Günlerini gerçekleştiren, büyük usta Behiç Pek, bu tarihlerde Karikatür Evinde olacak. Karikatürlerinizi görmek, seçmek, karikatür çizim teknikleri ve espri bulma yöntemleri konusunda rehberlik etmek için genç çizerlerle buluşacak. Seçilen resimleriniz Leman’da yayımlanabileceği gibi, Gazete Kadıköy’de de iki sayıda bir olmak üzere Amatör Köşe’de yayımlanacak. Çizimlerinizi getirmeyi unutmayın!

Sergi Salonu
Kadıköy Karikatür Evi Kurbağalıdere Cad. No.69 Kadıköy, 34722 İstanbul
karikaturevi.kadikoy.bel.tr

Evren’in Oluşumu ve İnsan
Konferans, Prof. Dr. Emin Özbaş


TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI VAKFI , Turan Kültür Merkezi-Süleymaniye Kürsüsü Konuşmaları vasıtasıyla, Türk Dünyası’nın meselelerini, kültürel değerlerini, Türklük bilimini gündeme getiriyor. Bu çerçevede, 9 Şubat 2019 Cumartesi günü saat 14:00’teEsenyurt Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin Özbaş’ın vereceği “Evren’in Oluşumu ve İnsan” başlıklı konferansa tüm ilgililer katılabilirler.


09.02.2019 14:00
İstanbul Üniversitesi Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi , Seyit Hasan Paşa Medresesi, Kimyager Derviş Paşa Sok. Nu.16
(İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Beyazıt Cephesi Yanı)
Vezneciler – Fatih – İSTANBUL
(0212) 511 10 06 / www.turan.org.tr  /  tdav@turan.org – egitim@turan.org
https://turan.org/evrenin-olusumu-ve-insan/

Paolo Cesaretti, Azize Teofano, Fısıldayarak Yaşayan Bir İmperatoriçenin Hikayesi
Paolo Cesaretti (Bergamo Üniversitesi)


M.S 882’de farklı illerden seçilen “güzellik ve erdem ile parlayan” on iki genç kız, başkent Konstantinopoli’ye ulaşırlar. İmparator Basil, onlardan birini oğlu Leone’ye eş ve yoldaş olarak seçecekti. Hükümdarın ve eşinin bakışları altında, kapalı kapılar ardında bir güzellik yarışması yapıldı. Kazanan henüz ergen olan Teofano Martinakia idi. Ama damat nasıl biriydi? Alimler alimi olarak tanımlanan Leone, eğitimini dönemin en iyi hocalarının rehberliği altında mükemmelleştirmeyi amaçlayan gelecek vadeden, yetenekli ve engin doktrine sahip on altı yaşında biriydi.
Simultane tercüme
Detaylı bilgi ve rezervasyon için:
https://iicistanbul.esteri.it/iic_istanbul/tr/gli_eventi/calendario/2019/02/paolo-cesaretti-santa-teofano-ovvero.html

20 Şubat 2019 19.00-20.30
İtalyan Kültür Merkezi, Eskişehir Mahallesi, Meşrutiyet Cd. No:75, 34430 Beyoğlu/İstanbul

Keyifli bir ay dileriz! :)

Tags: