Vahit Tursun’un yıllar süren muazzam derlemesi ile hazırlanan Romeika (Trabzon Rumcası)- Türkçe sözlük Heyemola Yayınları tarafından yayımlandı.

Yayımlanan bu sözlüğe danışmanlık yapmakla beraber ön sözünü de yazan Oxford Üniversitesi Modern Yunanca Emeritus Profesörü Peter Mackridge sözlüğün değerini şu sözleri ile ifade etti:

“Karadeniz Rumcası (Romeika) şu anda tehlikede olan yani yok olma tehdidi altında bir dil olarak tasnif edilmektedir.
Her bir dilin dünyayı görme ve hissetmeye dair kendine özgü bir yolu vardır, Dolayısıyla dünya dillerinin toplamı, insanlığın toplam tecrübesine eşittir. Karadeniz Rumcası bütün bir kültürün açıklayıcısı, hissiyatı, bilgisi, bakış açısı ve fikriyatıdır.
Bu kültür Karadeniz dışındaki Helen kültüründen çarpıcı biçimde farklıdır, ancak Türkiye’nin geri kalanındaki kültürden de farklıdır. Tehlike altındaki bir dil, tehlike altındaki bir tabiat varlığı gibidir; bir dil yok olduğunda, insanlık kültürünün zengin çeşitliliği ve tecrübesi azalır ve fakirleşir, tıpkı tabiatta bir tür yok olduğunda tabiatın çeşitliliğinin azalması gibi. Tüm bunlar Vahit Tursun’un sözlüğünün zamanlamasının ne kadar yerinde olduğunu açıklıyor sanırım.
Bu eser, bölgenin çok kıymetli Rumca söz varlığı ve gramer hazinesini muhafaza edecek ve halen konuşabilenlerin bu dili bütün tafsilatıyla kullanmayı sürdürmelerini teşvik edecektir.”

Gazete İstanbul

Heyamola Yayınları yönetmeni Ömer Asan sözlüğün Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşımasını yanı sıra yalnız bu dili konuşanlara değil aynı zamanda Türkiye’deki dil bilimcilere, tarihçilere, coğrafya ve halk bilimciler ile Karadeniz hakkında araştırma çalışmaları olan kişilere de önemli katkılar sunacağını belirtti.

*

Kaynaklar
Gazete İstanbul
61 Saat

Sözlüğü satın almak ya da ayrıntılı bilgiye sahip olmak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz:
Heyemola Yayınları Resmi Web Sitesi

Tags: