Geleneksel kütüphane anlayışına başkaldıran bir kütüphane ile tanışmaya hazır mısınız? 2017 yılında Çin’de açılmış olan ve dünyanın en güzel kütüphanesi sıfatına sahip Tianjin Binhai Kütüphanesini sizler için araştırdık.

Tianjin Binhai Kütüphanesinin tasarımı, Hollanda merkezli mimarlık firması MVRDV’ye ait. Kütüphane duvarları üç boyutlu raflara oyulmuş şekilde tasarlanmış. 37.200 metrekare yüz ölçümüne sahip bu kütüphanede neredeyse 1,2 milyon adet kitap barındırabilecek bir alan mevcut. Bununla birlikte kütüphane, günde 4.000 kişiyi ağırlayacak kapasiteye sahip. Beş bölümden oluşan bu devasa kütüphane, şu şekilde katlara ayrılıyor: 3. ve 4. katlar toplantı, bilgisayar ve müzik odaları için ayrılmış; 1. ve 2. katlar okuma odaları, kitaplar ve salonlar için ayrılmış. En alt kat ise çocuklar ve yaşlılar için okuma alanı ve arşivlerden oluşuyor.

Tianjin Binhai Kütüphanesi

Tianjin Binhai Kütüphanesi zeminden başlayarak tavana kadar yükselen katlarla kaplı. Bu katlar ziyaretçilerin isteğine göre işlev görüyor. Bu katlarda ister oturup kitap okuyun ister kitaplara ulaşmak için üst katlara tırmanın. Katların zeminden tavana doğru yükselecek şekilde tasarlanmasının altında ise ziyaretçiler için bir mesaj saklı: Daha fazla bilgiye ulaşabilmek için bu katları tek tek çıkmanız gerekmektedir. Bir başka deyişle, bilgiye ulaşmak o kadar da kolay değildir; bunun için uğraşmalı ve emek vermelisiniz.

Tianjin Binhai Kütüphanesi

Tianjin Binhai Kütüphanesinin tam ortasında ışık yayan büyük bir küre mevcut. Bu küre, bir göz bebeği şeklinde tasarlanmış. Yani kütüphanenin merkezi ve odak noktası. Gözün etrafındaki kitap rafları da tıpkı bir insan gözünün şeklini andıracak şekilde inşa edilmiş. Tianjin Binhai Kütüphanesi, bin bir çeşit kitabın arasında kaybolmak isteyenler için yapılmış fütüristik bir kültür merkezi. Kim bu atmosferde kitap okumak, araştırma yapmak istemez ki?

Tianjin Binhai Kütüphanesinin Odak Noktası Olan Küre
Tianjin Binhai Kütüphanesi – “Göz”

KAYNAK

imaginezdemain

Binhai Halk Kütüphanesi

Tags: