Bazen kahvaltı sofralarımızın olmazsa olmazı bazense vapur yolculuklarında martıların vazgeçemediği ve günlük hayatımızın bir parçası olan simit artık Oxford İngilizce Sözlüğü’nde.

İlk defa 1884 yılında yayınlanan ve sürekli olarak güncellenen en kapsamlı İngilizce sözcüklerinden Oxford English Dictionary, yeni güncellemesinde Türkçe kelime olan simite de yer verdi. Simitin sözcük karşılığı “Pekmez ve susamla kaplı, Türkiye menşeli bir ekmek türü.” olarak belirlendi.

Simit kelimesi Oxford Sözlüğü’nde bulunan tek Türkçe kelime değil. Bu kelimenin yanı sıra “kısmet (kismet)” kelimesi de Oxford Sözlüğü’nde kendine bir karşılık bulmuş durumda. Kısmet kelimesinin anlamı sözlükte “Hayatınızda başınıza gelen her şeyin önceden belirlendiği ve bunu değiştirememe ya da kontrol edememe düşüncesi.” olarak geçiyor.

Ayrıca sözlükte yer alan bir diğer Türkçe kökenli kelime ise “şerbet” kelimesi. Kelime köken olarak Türkçe olsa da İngilizcede farklı bir anlam taşıyor. Sözlükte şerbet (sherbet) kelimesine verilen anlam ise “Meyve tadı veren, ağzınıza aldığınız köpürdeyen, tatlı/şeker olarak yenilen toz.” olarak belirlenmiş.


KAYNAK

OED October Update 2019
OED – Definition of Kismet
OED – Definition of Sherbet

Tags: