“Dünya Dostluk Günümüz” kutlu olsun! İyi günde, kötü günde yanımızda olan, bizi gerçekten çıkarsız seven kişidir dost. Gelin bu özel gün nasıl ortaya çıkmış, arkasındaki fikir ne? Biraz arka planına bakalım…

“Dünya Dostluk Günü”, insanlar, ülkeler, kültürler ve bireyler arasındaki arkadaşlığın topluluklar arası bir köprü kurabileceğine ve barışın sağlanmasıyla ilgili sarf edilen çabaya ilham olabileceği düşüncesiyle 2011’de BM Genel Kurulu tarafından ilan edilmiş ve bu kararda, gençleri, geleceğin liderleri olarak, farklı kültürleri içeren ve uluslararası anlayışa ve çeşitliliğe saygı duymaya teşvik eden topluluk faaliyetlerine de dahil etmeye önem verilmektedir.

Bugünü kutlamak için Birleşmiş Milletler, devletleri, uluslararası organizasyonları, sivil toplum kuruluşlarını çeşitli etkinlikler, aktiviteler ve medeniyetler arasındaki diyaloğu geliştirmeye yönelik uluslararası toplumsal dayanışma, karşılıklı anlayış ve uzlaşma arasındaki diyaloğu geliştirme çabalarına katkıda bulunan girişimlere teşvik etmektedir.

“Uluslararası Dostluk Günü”, UNESCO‘nun “Barış Kültürünü”, şiddeti reddeden ve sorunları çözmek amacıyla kökteki nedenleri ele alarak çatışmaları önlemeye yönelik bir dizi değer, tutum ve davranış olarak tanımlayan teklifin ardından gelen bir girişimdir.

Bu bir çeviri metnidir.


Kaynakça:

Tags: