Merhaba Değerli Okurlarımız,


2020 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, ÖSYM tarafından 27 Temmuz tarihinde açıklandı. Açıklanan sayısal verilere göre; Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna giren öğrenci sayısı 2 milyon 296 bin 138, Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) giren 1 milyon 672 bin 376, Yabancı Dil Testi’ne (YDT) giren öğrenci sayısı ise 105 bin 579 kişi olarak açıklandı.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra üniversite adayı öğrencileri için tercih döneminin 6 Ağustos 2020 tarihinde başlayacağını, tercih işlemlerinin 14 Ağustos 2020 tarihinde saat 23.59’da sona ereceğini ÖSYM resmen duyurdu.


TYT oturumundan 170 ham puanını almaya hak kazanan öğrenciler lisans programları, 150 ham puanını almaya hak kazanan öğrenciler ise Ön Lisans programları için ÖSYM‘nin üniversite adayları için 24 ile sınırladığı tercih hakkına sahiptirler. Yine TYT oturumundan 150 ham puanına sahip olan öğrenciler “Özel Yetenek Sınavı” için de tercih yapabilirler.


ÖSYM‘nin internet sitesinde ilan ettiği, 2020-2021 eğitim – öğretim yılı tercih kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz:
https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/YKS/YksKilavuz14052020.pdf

Hayatımızın önemli dönüm noktalarından biri olan üniversiteye yerleşme sürecinde verilen emekler ve yapılan fedakarlıklar sonucunda istediğimiz başarıyı elde etmemizin ardından gelecekteki mesleğimiz için atacağımız ilk adımlar işte tam da tercih döneminde başlıyor. Üniversite adaylarının bu dönemde doğru kararı verebilmesi adına meslek açısından doğru ve kapsamlı bilgiye sahip olması gerekiyor. Bu hususta sizlere rehber olması adına küçük soru-cevap şeklinde küçük dipnotlar paylaşmak istedik:

BÖLÜM / PROGRAM HAKKINDA DOĞRU VE YETERLİ BİLGİYİ NASIL EDİNEBİLİRİM?

Uzmanına Danışın
Üniversite adayı iseniz ve eğitim almak istediğiniz programa ait yargılarınız var ise ya da daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız işin uzmanına danışmalısınız. Yanlış tercih size hata yaptıracaktır. Hangimiz gelecekte yapmak istemediği bir mesleğin akademik hayatı için emek vermek ister ki? Bu sebepten dolayı kararsız ve eksik kaldığımız konularda işin uzmanına danışmak büyük ölçüde yarar sağlayacaktır.

Mezun ya da Öğrenciler ile İletişim Kurun
Eğer üniversite adayı iseniz ve aklınızda birkaç bölüm var ise endişelenmeyin. Bu süreç gelecek için ilk adımların atıldığı ilk noktalardan biridir. Sizlerle aynı yolda ilerlemiş olan öğrencilerle görüşmek sizi rahatlatacaktır. Üniversite nasıl bir yer? Ders içerikleri nelerdir? gibi soruların cevaplarını kolaylıkla alabilir, başlangıç için tavsiyeler ve uyarılar edinebilirsiniz.

Tercih Yapacağınız Üniversite Hakkında Yeterli Bilgi Edinin
Bu adımlardan sonra tercih edeceğiniz üniversite hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmalısınız. Aklınızda kalan diğer soruları netleştirmek adına üniversiteleri tercihlerinizi onaylamadan ziyaret etmeli ve gezip görmelisiniz.
Üniversitelerin sizin bildiğiniz bir lokasyonda kampüsü olabilir fakat tercih edeceğiniz bölümün hangi kampüste olduğunu doğrulamakta yarar var. Tercih edeceğiniz programa yerleşme hakkına sahip olduğunuzda üniversite hayatınızın ilk gününü yanlış yerleşkeye giderek hatırlamayın.

Tercih Danışmanları ile İletişim Kurun
Birçok üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra aday öğrenciler için belirli tarih aralığında tanıtım etkinliği düzenlerler. Bu süreçte üniversite hakkında bilgi edinmek için gittiğinizde kampüs içerisinde bulunan tercih danışmanları ile tercih listenizi oluşturabilir, tercih yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Tercih Listenizdeki Üniversitelerin Sunduğu İmkânları Değerlendirin
Üniversite seçiminin, en az bölüm seçimi kadar önemli olduğunu unutmayın. Tercih listenizdeki üniversitelerin akademik kadrosunu incelemeyi, alacağınız eğitim süresince öğrenciye sunulan imkânları değerlendirmeyi, çift ana dal, yan dal, ve Erasmus (Öğrenci Değişim Programı) gibi mezun durumuna gelince öğrenciye büyük ölçüde yarar sağlayan bu programları araştırın ve bilgi edinin.
Bunların dışında bir üniversite öğrencisinin hayatında olması gereken önemli şeylerden biri de sosyal aktivitedir.
Bu sebep dolayısıyla tercih listenizdeki üniversitelerin öğrenci kulüplerini, yapılan etkinliklerin içerikleri ve sıklığını gözden geçirmeyi atlamayın. Mezun olduğunuzda geniş bir network ağına sahip olmak istiyorsanız size yararı fazlasıyla olacaktır.

Asla pişman olmayın! Eğer sonucu iyiyse, mükemmel.

Eğer sonucu kötüyse bu bir tecrübedir.

Victoria Holt
Tags: