Donut Robotics 8 dilde çeviri yapabilen akıllı bir maske üretti.   

Pandemi sürecine girdiğimizden beri maskeler hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu zorunluluğu bir fırsata çeviren Japon robot şirketi, sosyal mesafe korunurken aynı zamanda iletişimi kolaylaştıran bir maske üretti: C-Face Smart Mask.

Bir telefon aplikasyonuyla birlikte çalışan, söylenenleri kaydedebildiği gibi konuşmacının sesini yükseltebilen maske, 8 farklı dilde çeviri yapabiliyor. Virüse karşı koruma sağlamaktan ziyade iletişimi kolaylaştırmayı amaçlayan akıllı maskeler, standart maskelerin üzerine takılıyor ve bu şekilde kullanılıyor. Şirketin yöneticisi akıllı maskenin beyaz plastik ve silikondan yapıldığını, içerisinde bir mikrofonu olduğunu ve maskenin kullanılması için telefonun Bluetooth bağlantısı özelliğinin olması gerektiğini açıkladı. Maskenin önündeki delikler ise nefes almayı kolaylaştırmak için var. Maske, Japoncadan; Çince, Korece, Vietnamca, Endonezce, İngilizce, İspanyolca  ve Fransızcaya çeviri yapabiliyor.

Salgının tüm dünyayı etkilemesiyle birlikte işler ve fikirler de tamamen farklı boyutlar kazandı. Salgın sürecini daha az zararla atlatmak adına çoğu proje pandemi sürecine göre uyarlandı ve bu anlamda ilk etapta çeviri yapan robot yazılımı geliştirmiş olan şirket bu projesini durdurarak, yazılımı maske üzerinde geliştirme fikrini ortaya attı.

 C-Face Smart Mask piyasaya Aralık ayına kadar 5.000 ile 10.000 adet arasında Japonya’da sunulacak. Maskenin fiyatı, beraber kullanıldığı telefon uygulaması için yapılacak ekstra üyelikle beraber 40- 50$ arasında olacak. Nisan 2021’e kadar maskenin dağıtımının yurt dışına sağlanamayacağı düşünülmekte. 10 metre mesafeye kadar telefon aplikasyonunu algılayabilen Bluetooth özelliği ile akıllı maskenin, hastaneler ve ofisler de dahil pek çok yerde yeni sosyal mesafe kurallarını kolaylaştıracağı düşünülmekte.

Tıpkı teknoloji gibi, çeviri sektörü de içinde bulunduğumuz yaşam koşullarına göre hızla değişmekte ve şekillenmekte, bu elbette çevirinin dinamik ve gereklilik olduğunun belirgin bir göstergesidir. Firmanın üretmiş olduğu akıllı maskelerin yararı tartışılmaz ancak bu sürecin bir an evvel bitmesi ve maskelerin hayatımızdan çıkması temennisiyle… Tam da bu sebepten ötürü maskelerimizi takalım ve sosyal mesafemizi koruyalım!

Tags: