Yazar: Sena Ortakışlalı

Editör: Çağıl Zehni

Dünyada olduğu kadar ülkemizde de Uzak Doğu kültürüne karşı ilgi gittikçe artıyor. Yıllardır teknoloji sektörünün öncülerinden olarak bilinen bazı Uzak Doğu ülkeleri, aynı zamanda cilt bakım ürünlerinden müzik sektörüne kadar uzanan farklı alanlarda da hayatımızda yer alıyor. En çok ilgi çeken ülkelerden biri de Japonya. Turizmin en canlı olduğu ışıltılı şehir Tokyo ve doğal güzellikleriyle bilinen Kyoto bu ilginin odak noktasıyken, Japon diline ve kültürüne olan ilgi kayda değer derecede artmaya devam ediyor.

Dolayısıyla Türkçe – Japonca dil çiftinde çalışmak isteyen çevirmenleri de sektörde daha sık görür olduk. Bu dil çiftinin bu kadar güçlü bağlarla, senelerdir birlikte ilerlemesinin arkasında köklü  nedenler yer alıyor.

Yıllarca aynı dil ailesinden geldiği düşünülmüş olan bu dil çifti arasındaki ilişki de 1890’da yer alan Ertuğrul Faciası ile sık sık anılır. Kuşimoto kıyılarında kayalara çarparak batan gemi kazazedelerine Japonların gösterdiği yardımseverlik bu iki halk arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir. Öyle ki Osmanlı topraklarına kazazedelerle beraber gelen Nouda Shoutarou isimli gazeteci, Osmanlı’da yedi subaya da bu dili öğretmiştir. Osmanlı döneminde Japon kültürü ve dili hakkında çıkarılan kitaplar mevcut. İlişki bu kadar köklüyken, Japon kültürüne dair başvurulabilecek kaynaklardan bazılarını bir yazı altında toplamazsak olmazdı.

Çevirmenler olarak dünyadaki çeşitli kültürlere hakim olmak, en azından yüzeysel de olsa bilgi sahibi olmamız oldukça önemli. Buradaki kaynaklar ister Japon kültürünü derinden tanımak isteyenlere bir başlangıç, ister birkaç blog ya da vlog ile genel bir fikir edinmek isteyenlere bir özet niteliğinde olabilir.

NHK

Kaynaklara Japon haber kanalı olan NHK’nin İnternet sitesi ile başlıyoruz. Bu sitenin Türkçe dil seçeneği olsa da İngilizce dil seçeneğinde daha fazla içeriğe ulaşmak mümkün. Japonya’yla ilgili haberler, televizyon programları ve makaleler bulabilirsiniz. “Kolay Japonca” isimli bir köşeleri de var, oldukça kullanışlı olabilir.

ASIALOGY

Pandeminin etkisiyle dışarı çıkmaktan ve başka insanlarla kapalı alanlarda bulunmaktan kaçındığımız günlerde  online eğitim servisleri oldukça revaçta. Japonca’nın yanında Korece dillerine eğitimi de veren, aslında pandemiden çok daha önceden beri sevilen bir platform ise Asialogy.

Siteye kaydolduktan sonra ücretsiz Japonca eğitimlerini almaya başlayabilirsiniz. Uygun fiyatlı gramer ve kelime kitaplarla da bu siteden alacağınız eğitimi ilerletebilirsiniz. Ayrıca sitedeki blog kısmından, Japonya hakkında özellikle popüler kültürüne dair güncel makaleler okuyabilirsiniz.

Türk Japon Vakfı

İkinci kaynağımız da Ankara merkezli Türk Japon Vakfı.  Bu köklü vakıf, Japonca kursları sağladığı gibi herkese açık bir kütüphane olan Toyama Kütüphanesi ile kültürel gelişimi ve iletişimi destekliyor. İnternet sitelerindeki “Japonya’yı Tanıyalım” isimli köşe ise detaylıca kategorilendirilmiş ve özet bilgiler edinmek için kullanışlı.

JİKAD(Japonya İzmir Kültürlerarası Dostluk Derneği)

İzmir merkezli JİKAD her sene Japon kültürüne dair etkinlikler yapmakta. İzmir’de Japon Sakura Esintisi etkinliği birkaç gün süren kapsamlı bir etkinlik.  Aynı zamanda Japonca kursları da  var ve Japonca kitap okumak isteyenler için bir kütüphane de mevcut. Bu yıl 7.si yapılan Penceremden Japonya isimli etkinlikleri de kültürü ve dili tanımak isteyenler için harika bir fırsat.

YOUTUBE KANALLARI

Bu Youtube kanallarının Türk – Japon kültürleri arasındaki ilişkiye katkısı büyük. Japonyadaki günlük hayatlarını, ülkeye yerleşme yolculuklarını anlatan videolar kafanızdaki soru işaretlerini gidermede oldukça işe yarayacaktır. Japonya hakkında video çeken başka birçok kanal mevcut elbette. Bu kanallar size olası bir Japonya yolculuğunuzda rehber olabileceği gibi, İnternet üzerinden Japon kültürüne meraklı başka insanları tanımak ve onlarla konuşmak için hızlı bir yol.

  • Japonya’da Günlük Hayat: Japonya’ya yönelik en popüler Türk kanallarından biri. Oldukça uzun süredir video çekmekle beraber, ayda birkaç kez yükleme yaptığı için de Japonya’da günlük yaşama dair bilgi edinmek adına harika bir bilgi kaynağı.
  • Güneşli Japonya: Japonya’da eğitime ve Japon kültürüne yönelik videolar yapan bu kanal özellikle orada okumak isteyen öğrenciler için ideal. Kanalda, Japonya’da öğrenci hayatının iç yüzünün yanı sıra ücretsiz Japonca dersi veren “Sıfırdan Japonca” isimli bir seri de var.
  • Japonic: Yüklemelerinin arasında, Japonya’ya yerleşmeyi ve uzun süre yaşamayı düşünen kişiler için oldukça bilgilendirici vloglar bulunan başka bir kanal. Araç sektörüne yönelik yüklemelerinin arasında Japonya’da yaşama dair videolar da bulunuyor.

Japonya Büyükelçiliği: Japonya Büyükelçiliği’nin İnternet sitesi. Türkiye ile Japonya arasındaki eğitim programları, burslar ve vize almak ile ilgili bilgileri almak için başvurulacak site burası.

GEÇİD’in tüm sayılarına ve dergideki diğer yazılara Genç Çevirmenler Platformu‘nun internet sitesi üzerinden, “Projelerimiz” sekmesiyle ulaşabilirsiniz!


Kaynakça:

Tags: