Her yıl İKSV tarafından nitelikli edebiyat çevirilerini desteklemek amacıyla verilen Talât Sait Halman Çeviri Ödülü sahibini buldu. Ödülün 2021 yılındaki sahibi, çevirmen Süleyman Doğru oldu.

Süleyman Doğru, Mario Vargas Llosa’nın 1981 tarihli, hem çok çetrefilli hem de çok katmanlı tarihi romanı “Dünya Sonu Savaşı’’nı Türkçe diline çevirme sürecindeki sabrı ve yaratıcılığı sebebiyle Seçici Kurul değerlendirmesi sonucunda 20 bin TL tutarındaki para ödülünün sahibi oldu. Talât Sait Halman Çeviri Ödülü Seçiçi Kurulu bu kararının gerekçesini şu şekilde açıklamıştır: “Süleyman Doğru, yer ve kişi isimlerini Portekizce vererek kitapta yansımasını bulan kültürel bir ayrışmaya yerinde bir çözüm bulmuş, diyalogları ve tasvirleri çevirirken hem orijinal metne sadık kalıp hem yaratıcı olmayı başarmıştır. Sözcük seçimleri, şiirsellik, ima ve mecaz gibi unsurların hakkını vermiş, Vargas Llosa’nın diline ve üslubuna, tasvir ettiği dünyanın kültürüne hâkim bir çevirmen olarak yazarın kullandığı dille uyumlu bir ritim tutturmuştur. Doğru, bu girift metindeki Hıristiyanlıkla ilgili kavramları ve terimleri Türkçeye taşımaktaki başarısıyla da övgüyü hak etmektedir. Bütün bu becerileriyle, teknik ve estetik açıdan İspanyolcadan Türkçeye çevrilen roman külliyatına benzersiz bir katkı sunmuştur.”

Talât Sait Halman Çeviri Ödülü, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın teşvikiyle ilk olarak 2015 yılında Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı Talât Sait Halman anısına verilmeye başlanmıştır.

İKSV’nin desteklediği “Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’’ 2021 yılı sahibi Süleyman Doğru kimdir?

Bir çevirmen olan Süleyman Doğru, 9 Nisan 1969 yılında Keşan’da doğmuştur. 1988 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden ise 1998 yılında mezun olmuştur. Ayrıca Institut Catholique de Paris’te kütüphanecilik ve dokümantasyon formasyonu almıştır. Juan Rulfo, Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa, Montaigne, Carlos Fuentes, Eduardo Galeano gibi  İspanyol ve Fransız edebiyatının önde gelen yazarlarının kaleme aldığı elliye yakın eseri dilimize kazandırmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır. 

Talât Sait Halman Kimdir?

2008 – 2014 yılları arasında İKSV Mütevelliler Kurulu Başkanı olarak görev yapan Talât Sait Halman, 1931 yılında İstanbul’da doğmuş ve 2014 yılında vefat etmiştir. 1951 yılında Robert Koleji’nden mezun olan Halman, yüksek lisansını 1954 yılında Columbia Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Otuz yıl boyunca ABD’de Columbia, Princeton ve Pennsylvania Üniversiteleri’nde öğretim üyeliği yapmış, 10 yıl boyunca da New York Üniversitesi’nde profesör ve Yakın Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı olarak hizmet vermiştir. 1998 yılında ise Bilkent Üniversitesi’nde Türk Edebiyatı bölümünü ve merkezini kurmuş ve yönetmiştir. Türkçe ve İngilizce dillerinde telif ve çeviri 75 kitap ile 3000’i aşkın makalesi bulunan Talât Sait Halman, ayrıca inceleme ve deneme yazıları ile beraber 5000’in üzerinde şiir çevirisi yayımlamıştır. Ayrıca klasik ve modern Türk edebiyatının başlıca eserlerinden örneklerin yer aldığı 30 civarında İngilizce kitabı bulunmaktadır. 

Tags: