Çeviri ve yerelleştirmede, fikri mülkiyet hizmetlerinde ve dil bilim hizmetlerinde dünya lideri olduğunu kanıtlayan RWS’nin 60 yıllı aşkın bir geçmişi var. Yüksek hizmet kalitesiyle küresel çaptaki tüm sektörlerde müşterilerine; çeviri, patent başvurusu, araştırma ve dil hizmetleri sağlayan şirket, organik büyüme mantığıyla ve stratejik satın almalar ile bünyesini genişletmeye hızla devam etmektedir.  

Faaliyetlerine “Çeviri ve Yerelleştirme, Fikri Mülkiyet Hizmetleri, Global Pazarlama Hizmetleri, Dilsel Doğrulama, Sözlü Çeviri, Çeviri Varlık Yönetimi, Eğitim ve e-öğrenme, Yerelleştirme Testi, Dil Kalite Güvencesi ve Danışmanlık” gibi temel başlıklar altında devam eden şirketin genel merkezi İngiltere’de bulunmaktadır. Bünyesinde 5 kıtada olmak üzere iki binin üzerinde çalışan barındırmaktadır.

RWS ve SDL şirketleri geçtiğimiz günlerde, RWS’nin; bilindik Bilgisayar Destekli Çeviri Yazılımı Trados’un da sahibi olan SDL’i  854 milyon Sterline satın aldığını duyurdu. SDL‘in hissedarlarının çoğu kurumsal yatırımcı. Yatırımcılar bu gelişmeyle hisselerin %29,5’ine sahip olacakken RWS, hisselerin %70,5’ini satın almış olacak. Yani SDL markası tamamen ortadan kalkacak ve tüm SDL birimleri RWS markası altında toplanacak.

Satın alma işlemleri tamamıyla bitmiş değil, anlaşma tamamlanmadan önce hissedarların onaylarının alınması ve diğer prosedür işlemlerinin gerçekleşmesi gerekiyor. Şu anda her iki şirketin hissedarlarının oylarının yaklaşık üçte biri alınmış durumda. Anlaşmanın ise 2020’nin 4. çeyreğinde tamamlanacağı bekleniyor ve RWS bu satın alma işlemi ile hisse başına çift haneli rakamlarda getiri elde edeceğini umuyor.  

SDL ve RWS‘nin birleşmesiyle oluşan bu büyük şirket, geniş bir kar marjı ile dil hizmetleri sektöründe en büyük sağlayıcı haline gelecek. Büyük ihtimalle 2021 yılında, Slator Dil Hizmetleri Sağlayıcısı İndex’inde şu anda en üstte yer alan TransPerfect Translation and Localization şirketinin önüne geçecek.  

Bu birleşik şirketin yönetimi bütünüyle RWS’nin elinde olacak ve şu anda RWS’nin başkanı olan Andrew Brode şirketin başkanı ve RWS’nin halihazırdaki CEO’su Richard Thompson da birleşik şirketin CEO’su olacak.  

SDL’in mevcut CEO’su ve CFO‘su şirketteki bu görevlerinden ayrılacaklarını ancak RWS ile çalışmaya devam edeceklerini bildirdiler.  

Peki, bu iki şirketin tekel haline gelmesi “dil hizmetleri sektörünün” yıllardır beklediği dönüşümü mü olacak yoksa  daha önce Moravia Translation and Localization’ı ve Iconic Machine Translations’ı da satın alan RWS ile uluslararası çeviri sektörü tekelleşiyor mu?

Tags: