Çevirmen, yazar, yayıncı, sinema yazarı, akademisyen Veysel Atayman dün (21 Şubat) vefat etti.

“Biz Bu Evrenin Çocukları” kitabının çevirisiyle Ömer Asım Aksoy Ödülü’ne değer görülen Veysel Atayman, öğrencileri tarafından çok sevilen bir akademisyen, yaptığı işe tutkun ve birçok çevre tarafından özellikle sinema eleştirmenliği alanında oldukça tanınmış bir kişilik idi. Sözlü ve yazılı eleştirinin hiç bir zaman görüntünün önüne geçemeyeceğini düşünürdü. Atayman ayrıca çeşitli üniversitelerde dilbilim dersleri de verdi.

Veysel Atayman “Ütopik Sinema”, “Aşkın Metafiziği”, “Zaman Üzerine”, “Etiğe Giriş”, “Daha Az Devlet Daha Çok Toplum” gibi birçok kitabın çevirmenliğini üstlenir iken; kendi kaleminden de “Samatya-Dinmeyen Tını” adlı kitabı literatürümüze kazandırdı.

Sinema alanında da bir çok çalışması bulunan Veysel Atayman, çok sayıda gazete ve dergiye sinema yazıları yazmış bulunmaktadır. Atayman, bir dönem DonKişot ve Bordo Siyah yayınlarında yayın yönetmenliği ve editörlük rollerini üstlenmiştir. Duayen vasfının yanı sıra içten bir kişiliğe sahip olduğu bilenen Veysel Atayman’ın en büyük hayalinin Berlindeki film müzesine kapanıp günlerce oradaki filmleri izlemek olduğu söylenmektedir.

Zeynep Atayman’ın eşi Veysel Atayman’ın cenazesi yarın (23 Şubat Salı) öğle namazının ardından yapılacak törenle Kocamustafapaşa Sümbülefendi Camisi’nden sonsuzluğa uğurlanacak.

Tags: