O, gerçekten bir duayen ve bir iyilik meleği. Çeviriye dair her köşeye imzasını atmış; çok yönlü ve profesyonel bir çevirmen. Öğrencilerinin “ablası”, sevenlerinin “hep gülen” Feryal’i. Bugün Feryal Halatçı’nın doğum günü. Biz de ona doğum gününde yanında olamasak da ufak bir sürpriz hazırlayalım dedik. Tabii hazırlamak hiç de kolay olmadı. Feryal hanımın önce sosyal medyadaki arkadaş listesinden yakın arkadaşlarına ve kardeşine ulaşmaya çalıştık. Sevenlerinden birkaç cümleyle de olsa Feryal hanımı anlatmalarını istedik. Feryal ablanın listesinden tanımadığımız kişileri eklemeye başlayınca az kalsın sürpriz bozulacaktı ama neyse ki ucuz atlattık. :)

Öncelikle söylemeliyim ki Feryal Halatçı’yı kime sorsak ağızlarından ilk düşen “Kör Saatçi” kitabı oldu. Kör Saatçi, Richard Dawkings’in evrimsel gelişmeyi basit örneklerle modellendirerek anlattığı popüler-bilim kitabı. Bilimle yakından ilgilenen bir çevirmen olan Uğur Arı’ya göre “Kör Saatçi” Feryal Halatçı’yla onu tanıştıran kitap. Ancak kitabın çevirisini değerlendirmesini istediğimizde Uğur bey, “Ben Feryal abla hakkında çevirmen olarak yazı yazacak konumda değilim.” şeklinde cevap verdi. :) Eh, boşuna “duayen” demedik en başta.

Feryal ablanın en yakın arkadaşlarından Bahar hanım ise zannediyoruz yurtdışında uzun süre kaldığından bazen Türkçe, bazen İngilizce sohbet etti bizimle. Yanıtının da Türkçeye çevrilmemesini ve tüm orijinalliğiyle aktarılmasını istedi: “Bedriye teyzem ve Mustafa Cobek’e torunlarını Zonguldak’a getirdikleri için teşekkür borçluyum. That’s when küçük Feryal ve Bahar became best friends and enjoyed little adventures. Aradan çok yıllar geçti Feryal’cim, ama sen hala benim küçük Feryal’im—my little best friend. Sağlıklı, mutlu, en güzel yaş olsun! Kucak dolusu sevgiler.” :)

Yine Feryal hanımın yakın arkadaş çevresinden Şebnem hanım’ın “dışımız yaşlı olsa da içimiz hep genç” diye bahsettiği Feryal ablamız hakkında çevirmen Su hanım ise şöyle yorum yaptı: “Gruplarda soru soran öğrencilerin veya meslektaşlarının sorularını sabırla yanıtlama erdemine ve mesleğinde derin bir birikime sahip. :) Doğum günü kutlu olsun!

Feryal hanımın arkadaşı Çağatay bey ise “Kör Saatçi Türkiye’ye kazandırılmış en büyük eseridir!” dedikten sonra Feryal hanımın hayatıyla ilgili de bilgi verdi bize: “İnanılmaz güçlükler içinde, kızını en iyi şekilde yetiştirmek için gece gündüz çalışmıştır. Korkunç badireler atlatmasına rağmen müthiş çalışkan, dirençli ve ilerici bir hayat sürdürmüştür ve sürdürmektedir.

Feryal hanımın çeviri dünyasından arkadaşı Nuray hanımsa “çok tatlıdır, hoşsohbet ve birikimlidir…” diye eklerken sektörün yine profesyonel isimlerinden Turgay bey de özel bir mesaj yazdı bizlere:

Sevgili Feryal,

…Senin gibi akıllı, donanımlı, ilerici düşüncelere sahip insanlara çok gereksinim var. Dilerim hep birlikte güzel günler de görürüz. Dilerim daha uzun yıllar sağlıklı yaşarsın.

Sevgiyle kal

Unutmadan kendi bahçesinden bir çiçeği de notuna ekledi:

Ah Feryal abla! Ne kadar çok dostun, sevenin var. :) Sanırım sıra bana geldi! İyi ki sizinle tanışmışım Feryal ablacığım, iyi ki sizin gibi bir ablaya sahip olmuşum. Öyle ki, sanki yıllardır ailecek tanışıyoruz. :) Hiç görmediğiniz annemin sağlık sorunlarını merak edip “anneciğinle bekliyorum bak!” diyebilecek kadar samimi nasıl olabilir bir insan bilmiyorum… Sizi çok seviyorum! Kardeşiniz Danyal bey, böyle sürprizleri çok sevdiğinizi söylemişti. Umarım doğum günü hediyesi olarak hazırladığım bu yazıyı da beğenirsiniz. Yeni yaşınız kutlu olsun ablacığım, nice nice yıllara! 

1 Comment

  1. Mesajım biraz kırpılmış ama olsun :) Tekrar mutlu yıllar

Comments are closed.