Neredeyse sosyal platformlardaki her kısa gönderide, emoji bulmak mümkün.  Bu yeni görsel yazım kodunun yükselişi ve yayılması, 2015 yılında Oxford Dictionary tarafından “Gülmekten Gözyaşlarına Boğulmak” emojisi “Yılın Kelimesi” seçildiğinde tanındı. Siyasi kampanyalardan marka reklamlarına kadar geniş bir iletişim yelpazesinde artan emoji kullanımı aklımıza önemli bir soruyu getirdi: Alfabetik yazı gözden düşüp yerini görsel hallerine bırakacak mı? İnternet Çağı kesinlikle yazı yazma şeklimizde özellikle de geleneksel yazılarda ve edebiyatta yeni ve köklü değişikliklere yol açıyor. Bu geçici bir akım mı? Yoksa henüz göz önüne almadığımız daha büyük bir devrim mi gerçekleşiyor?

Toronto Üniversitesi’nde göstergebilim ve dilbilimsel antropoloji profesörü olan Marcel Danesi’nin kitabı “The Semiotics of Emoji”, bu konuda adeta bir başucu kitabı.

Emoc-487x365

Kitap bu tarz sorulara yanıt verirken aynı zamanda dünya çapında giderek artan emoji kullanımının artışı, farklı dilbilimsel ve kültürel geçmişlerinden gelen bireyler arasındaki iletişiminin sınıflandırılması ve çeşitli dile özgü yapıların daha baskın çıkan kısıtlamaları gibi konulara da el atıyor. Küresel bir dünyada olduğumuzu düşünürsek emoji kodu, uluslararası iletişimde çıkan sorunları çözebilecek evrensel bir dil olabilir. Fonetik yazı sistemlerinin aşırılığının bir alternatifi olarak emoji kodu, yazı yazma şeklimizin ve edebiyatın nasıl evrildiğine bir işaret olabilir; diğer bir yandan da emoji gelip geçici bir moda da olabilir. Bunun doğruluğunu tartışmak yerine yapılan bu önemli çalışmanın değerini bilmeliyiz. Temel göstergebilim analizi prensiplerine dayalı olan kitap, düzenli olarak emoji kullanan 100 gençten toplanan verilerle hazırlandı.

Geçtiğimiz çağlarda, fonetik yazıda görsel semboller kullanımına dair örnekler olsa da, belki de tarihte ilk defa fonetik yazı yazma işlemi yazılara anlam ve iletişimsel işlev ekleyen görsel içeriklere dönüştü. Bu durumun nasıl ve neden birden oluştuğunu anlamak İnternet Çağı’ndaki iletişim evrimini anlama konusundaki daha kapsamlı sorularla bağlantılıdır.

9781474282017

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? İleride emojileri edebi eserlerde de görmek mümkün mü? Yoksa yukarıda da anlatıldığı gibi bu gelip geçici bir akım mı?

Kaynak

Tags: