Dil öğrenimi için neler yapılmalı? Neler yapılmamalı? Dil öğrenimi hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Hepimizin hayalidir birden çok dil bilmek. Çünkü bir dil demek bir insan demektir. Bir dil demek yeni bir kültür ve yeni bir iş imkânı demektir. Birden fazla yabancı dil bilmek çoğu insana imkânsız gelmektedir ama dil uzmanlarına göre, birkaç hafta içinde bir dilde basit iletişim kurmayı, birkaç ayda ise o dili ayrıntılı bir şekilde öğrenmeyi başarabilirsiniz. Tabii ki bunu başarabilmek için öncelikle çok istemek ve öğrenmeyi hedeflemek gerekiyor.

Dil öğrenme sürecinde sizlere yararlı ve yardımcı olacak birkaç tüyoya değindim.

Peki, yabancı bir dili kolaylıkla öğrenmek için neler yapmalıyız ve yapmamalıyız?

  1. Kendinize güvenin.

Bir dili öğrenmeye başlarken ilk karşılaşılan zorluk özgüven eksikliğidir. Bu yüzden dil öğrenmeye karar verdiyseniz, ilk olarak kendinize güvenmelisiniz. Bu uzun süreçte en önemli ilkemiz cesur olmaktır. Hata yapmaktan asla korkmamalıyız ama yaptığımız hatalar mutlaka farklı bir konuda olmalıdır. Öğrendiğiniz her şeyi yazılı ve sözlü olarak ifade etmelisiniz ve bunu yaparken hata yapacağım korkusuyla yapmamalısınız çünkü her insan yeni öğrendiği dilde ilk zamanlar hata yapabilir.

  1. İyi bir sözlük edinin.

Kaliteli bir sözlüğe sahip olmak dil öğrenme sürecinin en önemli adımlarından biridir. Günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle artık telefonlarımıza bile sözlük yükleyebiliyoruz ama benim fikrim kaliteli, taşınabilir sözlükler her zaman daha yararlı olacaktır. İlk başlarda çift dilli ( Türkçe – İngilizce ve İngilizce – Türkçe ) sözlükleri tercih edebilirsiniz ama ilerleyen zamanlarda mutlaka basit açıklamalı tek dilli ( İngilizce – İngilizce ) sözlükler tercih etmelisiniz.

  1. Anlamadıysanız sorun.

Bir dili yeni öğreniyorsanız, karşı tarafın her söylediğini hemen anlamaya bilirsiniz. Bu çok doğaldır. Böyle bir şeyle karşılaştığınızda yapmanız gereken sakin olup karşı tarafa anlamadığını ve bu dili yeni öğrenmeye başladığınızı ve tekrar söylemesini rica ederseniz anlayışlı bir şekilde karşılayıp hatta daha yavaş bir şekilde söylediğini tekrar edecektir.

  1. Öğrendiğiniz dili ilgi alanlarınıza sokun.

İnsanlar en çok bilgiyi ilgili olduklarına alanlarda bilirler. İlk olarak ilgili alanlarınızı belirleyin ve öğrendiğiniz dilde bu ilgi alanına uygun bulabildiğiniz kadar kelime öğrenin. Çevrenizdeki insanlara nelerle ilgilendiklerini sorun. Bu çok yararlı bir yöntemdir çünkü bu sayede çok fazla kelime öğrenmiş olursunuz ve başkalarını daha iyi anladığınızı görürsünüz.

  1. Konuşun ve dinleyin.

Mutlaka çevrenizde bulunan o dili bilen insanlarla konuşun. Mesela o an garip bir şey mi gördünüz hemen onun hakkında konuşmayı başlatın ve aynı zamanda kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini ve dilin ritmini öğrenmek için karşı tarafı dikkatli bir şekilde dinleyin. Dilinizi geliştirmek ve yeni kelimeler öğrenmek için çok iyi bir yöntemdir.

  1. Bir not defteri taşıyın.

Yanınızda mutlaka bir not defteri ve kalem bulundurun. Yeni kelimeyi duyar duymaz hemen not edin ve öğrenmiş olduğunuz bu kelimeyi kullanmaya başlayın.

  1. Bir şeyler okuyun.

Dil öğrenirken bilinçli bir şekilde yol almak istiyorsanız çok fazla okumanız gerekiyor. Ne okuduğunuzun hiçbir önemi yok ister gazete ister dergi ister tabelalar ister reklamlar ne bulursanız okuyun. Karşılaştığınız yeni kelimeleri not edin ve bunları kullanın. Böylelikle bu kelimeleri duyduğunuzda anlamanız daha da kolaylaşacaktır.

  1. Sorumluluk alın.

Kendi dil öğrenim sürecinizden kendiniz sorumlusunuz. Dil öğrenme sürecinde elbet öğretmeninizin, kitapların önemi vardır ama unutmamalısınız ki en iyi öğretmen yine kendinizsiniz. Dil öğrenme amacınızı bilmeli ve ona göre çalışmalısınız. Eksik olduğunuz konuları bilmeli ve onlara yoğunlaşmalısınız.

  1. Öğrenme şeklinizi organize edin.

Öğrenme şeklinizi ne kadar iyi organize edersiniz dili o kadar iyi öğrenir ve çalıştığınız şeyleri o kadar iyi hatırlarsınız. Sözlük, iyi bir internet sitesi, iyi kurs materyalleri kullanın.

  1. Öğrendiğiniz dilde düşünmeye çalışın.

Mesela okula mı gidiyorsunuz, o an nasıl gittiğinizi nerede olduğunuzu kendinize o dilde tarif edin. Böylelikle pratik yapmış olursunuz.

  1. Sonuç odaklı değil, süreç odaklı bakış açısı edinin.

Dil öğrenimini zorunluluk olarak gören biri başarısız olacaktır. Dili kullanmak, onu yaşamımızın önemli bir parçası haline getirmek, hatta onu bir yaşam biçimi haline getirmek durumundayız.

  1. Gramer konularına takılıp kalmayın.

İyi bir gramer bilgisi tabii ki çok önemlidir ama sadece dil öğrenmenin %30’luk bir kısmını oluşturur. Dil öğrenimi duyarak, okuyarak, maruz kalarak ve çekinmeden onu kullanmaya çalışmakla olur.

  1. Sevdiğiniz şarkıları tercüme edin.

Şarkıları tercüme etmek dil öğrenme sürecinin en eğlenceli kısımlarından biridir. Sevdiğiniz şarkıyı dinleyin ve anlamadığınız yerlerde sözlüğe bakın. Birkaç dinlemede sürekli şarkıyı durdurup sözlüğe bakacaksınız ama daha sonra zihninize sözler melodiyle birlikte kodlanmaya başlayacak. Böylelikle söz kalıpları aklınızda kalıcı bir hale gelecek.

  1. Altyazılı film veya dizi izleyin.

Film ve dizi izlemek herkes tarafından bilinen bir yöntemdir ve gerçekten de yararı çok fazladır. Kelimelerin, ifadelerin, eylem ve durumlarla, sistematik bir olaylar döngüsüyle birlikte zihnimizde daha kalıcı hale gelmesi kaçınılmazdır.

  1. O ülkeye gidin.

Dil öğrenme sürecinin en etkili yoludur. Eğer imkanınız varsa öğrendiğiniz dilin konuşulduğu ülkeye gidip en az 1 ay kalmaktır. Dile maruz kalarak bütün gramer kuralları, zaman kalıplarını hiç zorluk çekmeden öğrenmiş olursunuz.

  1. Dil öğrenimine asla ara vermeyin.

Son olarak, dil öğrenme sürecine asla ara vermeyin. Zaman ayırmaz ve odaklanmazsanız bir süre sonra unutmaya başlarsınız.

Yabancı bir dil öğrenmek bu kadar emek isteyen bir işse emeklerinizin boşa gitmemesi için dil eğitiminde doğru bilinen aslında yanlış olan şeyler nelerdir?

Yabancı dil öğrenmek, yurt dışına çıkmak son zamanlarda popülerliğini çok fazla arttırdı. Bunun birçok sebebi vardır. Birkaç örnek verecek olursak, hangi meslek dalında olursa olsun işverenler İngilizceyi zorunlu dil haline getirmesi ve  bir başka  bilinen yabancı dilinde avantaj olması, üniversitelerde yabancı dil bölümlerinin artması, bazı şirketlerin yurtdışıyla bağlantılı olmaları gibi…

Peki, bu yanlışlar nelerdir?

1.Yanlış: O ülkeye gitmeden asla o dili konuşmayı öğrenemezsiniz.

Tabii ki yurtdışına gitmek, o dili konuşulduğu yerde maruz kalarak öğrenmek en etkili yoldur ama imkânı olmayan insanlarda düzenli ve azimli bir şekilde çalışarak o dili konuşmayı öğrenebilir. Mesela sürekli olarak radyo dinleyebilirler, televizyon seyredebilirler.

2.Yanlış: Az bilinen dilleri öğrenme. Hiçbir işe giremezsin.

Bu cümle birçok yerde geçmiştir ve mutlaka duymuşsunuzdur. Tabii ki böyle bir şey mümkün değildir. Bir insan ne kadar çok ve farklı dil bilirse o kadar avantajlı olacaktır. Az bilinen dili öğrenmek değil de, dili iyi bilmemek işsizlik nedeni olabilir. İşsiz kalmak büyük oranla iyi bilmemekle alakalıdır.

3.Yanlış: Bu dil çok zor. Öğrenmek mümkün değil.

 Hiçbir dil zor değildir. Sadece farklıdır. Bazı dillerin kültürlerinden dolayı daha fazla detayı vardır. Bu konuda sabırlı olmalı ve yukarıda da bahsettiğim gibi sonuç odaklı değil süreç odaklı bakış açısı edinilmesiniz.

4.Yanlış: Bir dili anadilin gibi öğrenmek 5-6 yıl sürer.

Bu düşünce tamamen yanlıştır. Bir dili anadilin gibi öğrenmek o dilde bulunan deyimleri iyi bilmek, kültürüne tamamen hakim olmak ve gramer konularının hepsini bilip bunu konuşmaya dökmeye dayanır. Bu halde bir dili öğrenmek için 5-6 yıl gibi bir süreye gerek yoktur. Eğer isterseniz ve azimli bir şekilde çalışırsanız en fazla bir sene içinde dile hakim olmuş olursunuz.

5.Yanlış: Gramer bilmeden de dil öğrenilir.

Bu cümleye asla katılmıyorum. Bütün dil kursları ve okulda verilen yabancı dil eğitimleri gramerden başlar ve bir insanın grameri iyi ve güçlü olmazsa doğru konuşamaz, sürekli hata yapar ve başarısız olur.

6.Yanlış: Şu dilde şu var. O dil öğrenilmez vazgeç ondan.

Fransızcada gırtlaktan konuşmak zorundasın, asla yapamazsın. Almancada artikeller var asla öğrenemezsin. Bu gibi cümleleri hiç önemsemeyin. Her dilin birbirinden farklı kuralları vardır. Unutmayın, bu dili öğrenen ilk kişi siz değilsiniz. Herkes öğrenebildiği gibi sizde düzenli bir çalışmayla öğrenebilirsiniz.

7.Yanlış: Şu diller çok zor, kesin kaynakları yoktur.

 Böyle bir şeyin olma ihtimali yoktur. Bunu diyen insanlar mutlaka çalışmayı, araştırmayı ve zoru sevmeyen insanlardır. Kaynak konusunda kitap bulamazsanız bile internet üzerinden istediğiniz dile uygun kaynak mutlaka bulacaksınızdır.

8.Yanlış: Bir dili uzmanlık alanında öğrenmek yıllarınızı alır.

Bu cümleye de asla katılmıyorum. Bir dili artık öğrendiğinizi hissettiğiniz zaman birkaç saat fazla çalışmayla uzmanlık alanınızı da geliştirmiş olursunuz. Mesela hukuk alanına mı yönelmek istiyorsunuz, günlük bir saat gramer, bir saat dinleme, bir saat yazma konularına çalışıyorsanız bir saat gibi kısa bir süreyi de hukuk alanındaki kelimeleri araştırmaya ve kullanmaya ayırırsanız belki kısa bir sürede değil ama birkaç ayda öğrenmeniz mümkündür.

9.Yanlış: Tek bir kurda dil öğrenilir.

Maalesef böyle bir şey mümkün değildir. Kurlar altı seviyeye ayrılırlar. Bunlar A1, A2, B1, B2, C1, C2 seviyeleridir. Seviye arttıkça konular değişir ve zorlaşır. Bir dili öğrenmek istiyorsak tecrübeli bir insan olarak tek kur yetersiz olacaktır.

10.Yanlış: Bu dili öğrenmek hiçbir işine yaramaz.

Bazı dillerin konuşma kitlesi daha fazladır ve böylelikle daha yaygın kullanılır ama dünyadaki hiçbir dil gereksiz değildir. Aksine az bilinen dilleri çok iyi derecede bilirseniz işsiz kalma imkânınız neredeyse hiç yoktur.

 

Bu yazıyla, bizler de bir yabancı dil öğrencisi olduğumuz için birazda bu konuda tecrübeli olduğumuz için sizlere yardımcı olmak istedik. Son olarak herkesin ikinci yabancı dil öğrenebileceğini asla unutmamakta fayda var. Sadece sabırlı olunması gerekmektedir. Dil öğrenmenin zaman ve sabır istediğini asla unutmayın.

Çeviriblog ailesi olarak dil öğrenme sürecinde hepimize başarılar diliyoruz.

 

KAYNAKÇA:

Tags: