Geçmişi 2009 yılına dayanan ancak son yıllarda internet dünyasında oldukça popüler hale gelmiş ve dijital para birimi olarak kabul edilmiş olan Bitcoin, birçok hukuki boyutu ile tartışmaları koruyor olsa da son dönemlerde saygın ve büyük firmalar tarafından desteklenmektedir. Bu dijital para birimine yakından bakalım. 

Bitcoin nedir?

Satoshi Nakamoto tarafından 2008 yılında deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası ve resmi kuruluş ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek duymaksızın transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir.

Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro için alternatif olarak gösterilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC olarak belirlenmiştir.

Bitcoin’in sembolü

 

Bitcoin’in kısa tarihi şu şekilde;
2009 yılında açık kaynak kodlu bir yazılım olarak piyasaya sürüldü
2015 yılının Şubat ayı itibari ile 100 binden fazla tüccar ve tedarikçi Bitcoin’i bir ödeme biçimi olarak kabul eder hale gelmiş bulunuyordu
2017 yılında Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonucu olarak, dünyada kripto para cüzdanı kullanan 2.9 ile 5.8 milyon tekil kişiden birçoğunun Bitcoin de kullanıyor olduğu  saptandı.
3 Kasım 2017 itibari ile bir (1) Bitcoin’in değeri 7 bin 408 ABD dolarına denk hale geldi.

Fiziksel bir karşılığı var mı?
Kullanıcı sayısı milyonlara ulaşmıştır ancak fiziksel bir karşılığı yoktur. İnternet üzerinden Bitcoin ile yapmış olduğunuz alışveriş sonucunda ürettiğiniz coinleri çeşitli exchange sitelerinde Türk lirasına ya da diğer ülkelerin para birimlerine çevirebileceğiniz gibi, farklı ürünlerle de takas edebilir böylece ticaret yapabilirsiniz.

Bitcoin nasıl üretilir? Nasıl elde edilir?
Bitcoin üretimi, bir diğer adı ile Bitcoin Madenciliği şu an mevcut olan genel şartlar altında oldukça verimsiz oluyor. Yalnız bu iş için özel olarak tasarlanan makineler ile dünyanın birçok yerinde kurulmuş olan Bitcoin tarlaları vardır. Madenciliğe başlamak için öncelikle iyi bir ekran kartı olan bilgisayara ihtiyaç vardır. Çünkü Bitcoin Madenciliği tamamen işlemciyle ilgili bir durumdur. Dolayısı ile Bitcoin üretmek oldukça zordur. Kişisel bilgisayarların evde harcayacağı elektrik  ile oluşacak maliyeti göz önünde bulundurduğumuzda avantajlı bir durum değildir. 
Oldukça karmaşık bu yapı içinde kısaca bahsedecek olursak Bitcoin koca bir sanal dünya içinde samanlıkta iğne aramaya benzer diyebiliriz.

Bitcoin nasıl kullanılır?
Bitcoin satın almak ya da göndermek için yapılması gereken işlem öncelikle sanal cüzdan oluşturmaktır. Bu sanal cüzdanlar da yine internet üzerinden oluşturulmakta olup herhangi bir sınır bulundurmamaktadır. Yani bir kişi dilediğince sanal cüzdan oluşturabilir. Bitcoin transferi yaparken gönderim işlemi direkt olarak sanal cüzdanın numarasına yapılıyor. Bu numarayı banka transferlerimizde kullandığımız IBAN numarasına benzetebiliriz.

Madencilik ile elde edilen ya da satın alınan Bitcoin, internet üzerinden alışveriş yapılabileceği gibi başkaları ile paylaşma şeklinde de kullanılabilir. Bitcoin ödemeleri, açık anahtarlı şifreleme olarak bildiğimiz asimetrik şifreleme sistemi ile noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi bilinen teknolojiler ile güvenlik altına alınmıştır. Yapılan her işlemin ardından ağa bir bildirim gönderilir ve blok zincirde yerini alır  böylece bir Bitcoin yalnız bir defa kullanılabilir.

Dünyada Bitcoin kullanımı
Öncelikle bilinmesi gereken, Bitcoin dünyanın hiçbir ülkesinde resmi para birimi olarak kabul görmüyor ancak; Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımına izin veriliyor. Japonya yakın zamanda çevrimiçi/online ödeme birimi olarak Bitcoini kabul etmiş durumda. Vietnam, İzlanda, Bolivya, Ekvador, Kırgızistan ve Bangladeş, Bitcoin üretimini ve kullanımını yasaklamıştır. Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigator üzerinden ulaşabileceğiniz ve Bitcoin kullanan kuruluşlar ise; Paypal, Microsoft, Dell, Sacramento Kings kuruluşlarıdır.

Türkiye’de ise Bitcoin’i kabul etmiş olan şirket sayısı oldukça azdır. Bitcoin takası/kullanımı için BTCTurk ve Koinim olmak üzere iki blok zinciri bulunmaktadır.

Yasal mı?
Ülkemizde Bitcoin’in yasal olmadığına dair herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Ancak olabilecek herhangi bir siber saldırı durumunda devlet güvencesi sağlanmadığı da BDDK tarafından 2013 yılında yapılan bir basın açıklamasıyla kamuoyuna sunulmuştur.

Avantaj ve Dezavantajları
Avantajları: Enflasyon riski düşüktür, çökme riski düşüktür, güvenli, basit ve ucuz olup taşıması kolaydır.
Dezavantajları: İzi sürülemez, kaybetmesi kolaydır, alım satımı oldukça zordur, çok yeni olduğundan riskleri fazladır, harcama olanağı dardır ve değişkendir.

1 Bitcoin’in değeri ne kadardır?

BTC = 29434.8787879 TL   1 TL = 3.4E-5 BTC değerindedir.

Sorgulama güncellenmesi: Pazar, 05.11.2017 17:42 – (1 saniye önce)


Kaynakça:

Tags: