Kimimiz savaşlardan, kimimiz son zamanlarda tüm dünyada milyonlarca hayranı olan müzik gruplarından, kimimizse duygulanarak izlediğimiz ‘’Ayla’’ filminden biliyoruz Kore’yi… Peki ya bu ülkenin insanları nasıl bir dil konuşuyor hiç merak ettiniz mi? Cevabınız ‘’EVET!’’ ise doğru yerdesiniz.

  1. Korece, Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna mensuptur; yani, güzel Türkçemizle akrabadır diyebiliriz.
  2. Dilimizden farklı bir alfabeye sahip olması sebebiyle Koreceyi okuması çok zor bir dil olarak düşünürüz genellikle. İşin aslı hiç de öyle değil! Yalnızca birkaç saat içinde Korece okur-yazar hale gelebilirsiniz. Alfabe, doğayı temsil eden üç farklı şekil temel alınarak oluşturulmuş:
  •  ‘’—‘’ toprağı,
  • ‘’I’’ insanı,
  • ‘’.’’ ise gökyüzünü simgeliyor.

3. Kore 15. yüzyıla kadar kendi dilini konuşsa da Çince karakterleri kullanıyordu. Tabii bu da halk için okuma yazmayı oldukça zorlu bir iş haline getirmişti. Bunun üzerine Kral Sejong resmi alfabe olarak kullanılan ‘’Hangeul’’ı oluşturdu.

4. Koreceyi bizler için öğrenmesi kolay kılan sebeplerden biri de cümle yapısının Türkçe ile aynı oluşu. Yani Korecede cümleler ÖZNE, NESNE, YÜKLEM sıralamasıyla kuruluyor. Bu durum yalnızca öğrenmeyi değil, andaş çeviriyi de daha kolay hale getiriyor olsa gerek.

5. Koreceyi Batı dillerinden ayıran diğer bir özelliği dilin içinde farklı saygı seviyelerinin bulunuyor olması. Kime hitap ettiğinize göre konuştuğunuz kişinin isminin sonuna farklı ekler getiriyor ve fiilleri farklı şekilde çekimliyorsunuz. Örneğin öğretmeninize ve arkadaşınıza ‘’Biraz konuşabilir miyiz?’’ diye sorarken farklı yapılar kullanmanız gerekiyor. Aman dikkat, kendinizden büyük birine selam verip bin ah işitebilirsiniz!

6. Saygılı konuşma biçimi fiil çekimlerine ek olarak farklı kelime kullanımlarıyla da gösteriliyor. Örneğin ‘’yemek yemek, uyumak, bulunmak, doğum günü’’ gibi kelimelerin saygılı dilde farklı karşılıkları var.

7. Günlük hayatta olaylara çok farklı surat ifadeleri ve seslerle tepki vermeleri dillerine de yansımış elbette, gelin son olarak bu tepkilere birkaç örnek verelim!

  • Aigoo: Şaşırdıklarında, bir şeyi çok beğendiklerinde kullanırlar. En sık kullanılan ünlemdir diyebiliriz. ‘’Amanııın’’ diyerek de Türkçede ifade edebiliriz.
  • Hwaiting: Aslında, İngilizcedeki ‘’Fighting’’ kelimesidir tam anlamıyla. Başarılar dilemek için kullanılır.
  • Ottoke: ‘’Eyvah, ne yapacağım?!’’. Zor durumda mısınız? Hemen bağırın: Ottokee!!
  • Andwe: Tam karşılığı: Olamaz!
  • Chincha: Ciddi misin, cidden mi?

İşte bizim kalemimizden Korece ile ilgili ilginç bilgileri okudunuz; ilginizi çektiyse, ‘’Başka neler var?’’ diye meraklandıysanız ne mutlu bize!

”Her zorluğun sonunda doğan bir ışık vardır.” 

Tags: