Biz dil sevdalılarına en çok hangi dili öğrenmek istersiniz diye sorsalar, çoğumuz içimizde bitmek bilmeyen öğrenme açlığıyla birkaç tane yazabiliriz, hatta bunu biraz daha ilerletip hayata geçirdiğimiz de bir gerçek.

Türkiye’de de Dünya’da olduğu gibi en çok öğrenilen dil İngilizce.

Peki, istatistikler dışında sıralamaya giren, en çok konuşulan dilleri hesaba katmadan değerlendirme yapsak ve dil öğrencileri dışında hangi dilin popülaritesinin yüksek olduğunu araştırsak ne olurdu?

Merak ettik ve sorduk; Türkiye’nin kamu personeli en çok hangi dili öğrenmek istiyor ya da hangi dil, hangi kültür onu cezbediyor?

Anketimiz için; İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Rusça, Çince, Arapça, Japonca, Yunanca ve diğer diller butonunu seçtik. Oy vermelerinin yanında sebep belirten yorumlar da istedik.

Sonuçlar ve oranlar aşağıda belirtilmiştir:

İngilizce %30.53

Arapça %12.63

İspanyolca %11.58

İtalyanca %9.47

Japonca %8.42 

Rusça %8.42 

Diğer diller %5.26 

Fransızca %4.21 

Çince %3.16 

Yunanca %3.16 

Portekizce %2.11 

 Almanca %1.05

Anket yorumlarımız ise şu şekilde:

Oy çokluğuyla ilk sırada yer alan dil İngilizce oldu. İngilizce olmasının sebebi ise sınavlara yönelik kullanılan dil olma özelliği taşıması ve mantık doğrultusunda en geçerli dil olması yönünde.

İkinci sırayı ise Arapça alıyor. Arapça öğrenmek isteyenlerin bir kısmı dile olan özel ilgisinden bahsederken, karşımıza çıkan yorumlardan biri “Çok farklı, çok güzel bir dil. Öğrendiğim her küçük şey beni çok şaşırtır…” idi, aynı zamanda “Peygamberimiz Hz. Muhammed’in konuştuğu dil olması sebebiyle seviyor ve merak ediyorum” yorumlarıyla anketimize katkıda bulunulmuştur.

Arapçayı takip eden dil sınıfı İspanyolca olmuştur. İspanyolcayı merak edenler daha çok kulağa hoş gelişi ve geçerliliğini koruyan dil olma özelliğine sahip olması sebebiyle seçtiklerini belirttiler.

Sıralamanın dördüncü dili ise İtalyanca olmuştur. İtalyancayı seçen grubumuz dilin aksanının kulağa hoş geldiğinden, ritmik bir tınısı olduğundan seçmek istediklerini belirtmişlerdir. Yorumlarımızın çoğu İtalyancanın onları fonetiği ile cezbettikleri konusunda.

Sıralamadaki her dil için yorum gelmese de Japonca için; zeki bir millet olduklarından ve teknoloji bakımından ileri seviyede olduklarından dolayı öğrenilmesi gereken bir dil olduğunu düşündüklerini görmekteyiz. Çince için özel bir ilgi var, hatta üniversite dönemlerinde öğrenmeye başlayıp yarıda bırakanların olduğunu öğrendik. Aynı zamanda Çin’in dünyaya hükmedeceğini düşündüklerinden bu dili öğrenmek istediklerini belirttiler. Fransızca için gelen yorumlar, en çok konuşulan diller kategorisinden olmasından kaynaklanırken, Yunanca konusunda Trakya’da yaşayanların komşu ülke olma hasebiyle tercih ettiklerini görmekteyiz.

Diğer diller kategorisi için gelen yorumlardan biri ise; az kullanılan bir dili iyi derecede bilmenin ekonomik getirisi üzerinedir.

Gördüğümüz üzere kamu personelinin dile yaklaşımında çeşitlilik mevcut. Bizler için bu durum sevindirici, her ne kadar yaşam şartları ve hayatın bize getirdikleri iş dışında farklı bir uğraş için fırsat bırakmasa da dil öğrenimine olan ilgiyi görmek güzeldi. Katılımcılarımıza bu vesileyle yeniden teşekkür ediyoruz.

Yeni yazılarda görüşmek üzere…

 

Çeviri Blog Anket

Tags: