Bir çevirmen yerinden kalkmadan günlerce bilgisayar başında oturabilme yeteneğine sahip olsa da akıp giden zamanın geri getirilemeyeceğini unutmamalı. Kariyer basamaklarını tırmanırken kendinize, ailenize ve arkadaşlarınıza vakit ayırmalısınız. Peki, bunu nasıl başarabilirsiniz? Hayatınızın başkaları tarafından tasarlanmaya çalışıldığı bu zamanda kontrolü elinize almanın sizce de zamanı gelmedi mi?

Kendiniz için ayıracağınız küçük zamanlar bile önemli. Üstelik dengeyi kurabilmek için olağanüstü değişiklikler yapmanız gerekmiyor. Hem işinizde hem de özel hayatınızda küçük değişikliklerle bu dengeyi kurabilir, huzurla sorumluluklarınızı yerine getirebilirsiniz. İşte bunu başarabilmeniz için birkaç öneri:

  • Zaman yönetimine önem verin.

      İş ile özel hayat dengesi aslında zaman yönetimiyle oldukça alakalı bir konudur. Zamanı yönetmeyi başarabilirsek dengeyi rahatlıkla koruyabilir ve bu şekilde zaman stresini ortadan kaldırarak geçirdiğiniz zamanın hakkını verebilirsiniz. Bu yüzden kendinize bir zaman çizelgesi yapabilirsiniz.

  • Çalıştığınız alanın özel hayatınızdan uzak olduğuna emin olun.

       Çalıştığınız alandan özel hayatınızla ilgili dikkatinizi dağıtacak şeyleri uzaklaştırın. Serbest çevirmen iseniz ve özel bir oda ayırma imkanınız yoksa bile kendinize temiz ve düzenli bir alan oluşturun.

  • Çalışma zamanlarınız ile özel hayatınıza ayırdığınız zamanları kesin bir şekilde ayırın.

            Çalışmanız gereken zaman diliminde özel hayatınızla ilgili önemli olmadıkça rahatsız edilmek istemediğinizi ve özel hayatınız için ayırdığınız zaman içerisinde de aciliyeti olmadıkça iş için rahatsız edilmek istemediğinizi belirtin. ‘Hayır!’ demeyi öğrenin!

  • Egzersiz yapmayı unutmayın.

Egzersiz yapmanın hem özel hem de çalışma hayatınıza her açıdan faydası vardır. İşe odaklanmanızı, sağlıklı bir ruh sağlığına sahip olmanızı ve kaliteli bir uyku uyumanızı sağlaması gibi nedenlerden dolayı kendinize bir egzersiz planı oluşturabilirsiniz. Uzun süren egzersizleri yapmak için her zaman vaktiniz olmasa bile en azından oturduğunuz yerden yapabileceğiniz egzersizleri göz ardı etmeyip egzersiz yapmayı hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz.

Kaynakça:

How to Maintain a Healthy Work-Life Balance as a Translator-Tomedes

Tags: