Birçoğumuz marketlerden aldığımız ve hemen iki dakikada karnımızı doyurmamıza yardım eden o güzel yemekten yemişizdir. Bu kolay ve güzel yemeğin adı Noodle’dır.

Daha çok Uzak Doğu mutfaklarıyla ilişkilendirdiğimiz noodle, aslında ismini hiç de uzak olmayan bir ülkenin dilinden alıyor. Bu dil birçok Avrupa dili üzerinde etkisi olan ve yine birçoğu ile aynı dil ailesinden gelen Almancadır.

Sözcük Almanca sözlüklerinde ise şu anlamlarda yer almaktadır:

Noodle kelimesi ilk olarak Almanca kaynaklarda geçmektedir. Daha öncesine ait bir bilgi maalesef mevcut değildir.

Ayrıca kelimenin sadece isim olarak değil fiil olarak kullanıldığı yerler de mevcuttur. Bunun yanı sıra çeşitli alanlarda da benzetme yapmak için kullanılmaktadır. Örneğin; caz müziklerde ses titremelerine ve doğaçlama ifadeler noodleın esnekliğine benzetilir. Bu sebeple doğaçlama müzik anlamında kullanılan ‘’noodling’’ fiili buna bir örnektir.

Ayrıca kelime Latincede nodulus olarak geçen baş, ense anlamında da kullanılmıştır. Avanak, aptal insan anlamları da muhtemelen buradan türemiştir. Peruk yapan insanlar için kullanılan ‘’wig-maker’’ sözcüğü için de ‘’Noodle- thatcher’’ kullanılmıştır. Bunun sebebi ise noodleın tel tel olup peruklara benzemesidir.

Aşağıdaki videodan noodle nedir ve nasıl yapılır izleyebilirsiniz.

Kaynakça:

Etimoloji

Youtube Video

Tags: