Amerika Birleşik Devletleri deyince bazılarımızın aklına ölçü birimleri gelir, bazılarınınsa Black Friday (TR: Muhteşem Cuma). Her gençlik filminde bir lise partisi vardır. Bakalım bazılarımızın çok uzak deyip gidemediği, bazılarımızın da master için gidip dönmek bilmediği ülke olan Amerika’nın kendine has başka ne özellikleri varmış.

Black Friday (TR: Muhteşem Cuma): Aslında tüm dünya yılın belli zamanlarında Muhteşem Cuma indirimleri düzenlemektedir fakat doğduğu yere göre farklı biçimlerde gerçekleşmektedir. Amerika’da Muhteşem Cuma için insanlar belki de günler öncesinden dükkanın önüne gidip sıra oluştururlar ve bazense dükkanlar bekleyen insanlar için mağaza önlerine çadırlar kurarlar. Dostum, burada gerçek indirimden bahsediyoruz! 43 inçlik bir televizyonu hiç 50 dolara aldın mı?

Büyük Porsiyonlarda Gelen Siparişler: Amerika’da verdiğiniz siparişi bitirmeniz imkansız olabilir. Öyle ki restoranlar buna alışık olduğundan paket yapıp yanınıza veriyorlar.

Garsona Verilen Bahşiş: Restoran demişken genelde garsonlara, taksiciye, oteldeki yardımcılara bahşiş bırakılır ama bu genelde fişin %20’si kadar oluyor. Elbette ki az verirseniz veya hiç vermezseniz kötü bir söz duymazsınız fakat karşınızdakinin size olan davranışı veya bakışı değişebilir.

Evcil Hayvan Menüsü: Restoran demişken, menülerde hayvan dostlarımız için de yemekler vardır. Ayrıca sizden artanları evcil hayvanınıza götürmek için yanınıza alabilirsiniz. Bunu garsona söylemeniz yeterli. Bunun yanı sıra hayvanların yiyebileceği şekilde kutlama pastaları ve yenilebilir oyuncaklar da özel olarak yapılmakta ve satılmaktadır. Amerika’da evcil hayvanlar aileden biri olarak görülür.

Sarı Okul Otobüsü: İzlediğimiz filmlerde de gördüğümüz gibi sarı bir okul otobüsü bizi evden alıp okula götürür ve dönüşte de aynı şekilde eve bırakabilir. Buna biniş ve inişlerde öğrenciler tarafından ücret ödenmemektedir.

Lise Mezuniyet Balosu: İzlediğimiz her gençlik filmlerinde de gördüğümüz gibi liseye özel balo yapılır ve küçük hanımlar ve beyler buna uygun giyinip süslenirler. Amerikalılar baloları pek severler. Bu, Külkedisi masalında bile hissediliyor.

Fast Food Dükkanları Hakkında: Aldığınız yemeğin yanındaki içecek tabiri caizse sonsuz dolum olabilir. Yani burgerinizin yanında boş bardağı alıyorsunuz ve dolum makinesinden istediğiniz içeceği dolduruyorsunuz. Genelde bardağı yarıya kadar buz doldururlar ve içecekleri istedikleri gibi karıştırırlar. Ben öyle yapıyorum. Ayrıca menüler et, tavuk, balık, domuz ve vejetaryen olarak ayrılmaktadır. Menüyü ona göre seçiyorsunuz.

Ölçü Birimleri: Amerikan ayakkabılarının numarasından da bildiğiniz üzere ölçü birimleri bizden ve diğerlerinden farklıdır (İngiltere hariç). Örneğin 1 fit 12 inçtir. Yol soracaklar; aman dikkat!

Tarih Yazma Şekli: Amerikalılar genelde tarih yazma işini biraz karışık yapıyorlar. Aslında Japonya da öyle. Örneğin, 30 Aralık 2019 onlarda 12.30.2019 olarak yazılır, bizde ise gün-ay-yıl sıralaması bir yazım kuralıdır.

KDV’nin Fiyata Dahil Olmaması: Marketlerdeki fiyatlara pek güvenmeyin, kasada her şey değişebilir! Çünkü Amerika’da fiyatların üzerine KDV oranı kasaya gelince konuluyor. Kısacası ürün üzerindeki fiyatlara KDV dahil edilmemiştir.

Fıstık Kabuklarını Yere Atmak: Türkiye’de yerlerde çekirdek kabuğu görmek bize normal gelebilir, bunun Amerika versiyonu ise yere fıstık kabuğu atmak. Öyle ki yere çöp atmanın para cezası olmasına rağmen fıstık kabuğu atmanın bir yaptırımı yok. Sanırım organik çöp olduğu için ama araştırmak lazım.

Lavabo Öğütücüsü: Amerika’da yemek artıklarını şangır şungur lavaboya boşaltabilirsiniz çünkü lavabo giderinde çöp öğütücüsü var. İlk başta çok garip geliyor ama sonra alışıyorsunuz.

Tatile Arabayla Gitmek: Yol ne kadar uzak olursa olsun bu adamlar ülkenin dört bir yanına giderken araba kullanıyorlar azizim. Ne tren ne otobüs! Araba da araba.

Reklamlar Hakkında: Televizyonlarda veya reklam panolarında sigara, alkol, ilaç reklamı görebilirsiniz. Bu çok normal bir şey.

Kaynakça:

Öne çıkan görsel

ABD Dışında Göremeyeceğiniz 19 Şey

Tags: