İngiliz Aksanı… Duyduğumuzda bile serseri-romantik ses tonu ile son derece etkileyici insanlar geliyor akla. (Öznel bir yorum da olabilir :))

İngilizceyi, İngiliz aksanı ile konuşmak istiyorsanız şüphesiz bazı noktaları bilmeniz gerekmektedir. Şöyle ki,

-R harfi 

Yalnızca kendisinden sonra bir sesli harf  telaffuz ediliyorsa okunmalıdır.
Örneğin; car, emergency, there sözcüklerinde okunmazken, “there” kelimesinde r’den sonra sesli harf bulunuyor gibi gözükse de değinildiği üzere; telaffuz edilen sesli harfler dikkate alınmalıdır. Örneğin, “over”, telaffuz edilirken sondaki r telaffuz edilmemelidir ancak “over it” denildiğinde, yani bir sonraki kelimenin sesli harfle başladığı durumlarda r telaffuz edilmelidir.

-Ortada bulunan O harfi

“Hot”, “not” ve “got” gibi sözcüklerin telaffuzunda o harfi olduğu gibi okunmalıdır. O olarak, yani;

hat değil, hot / nat değil, not / bu kurala benzer olarak “what” da aynı yöntem ile what değil, “wot” olarak söylenmelidir. O harfi dar o olarak kullanılmalıdır.

-Sesli harfler

Amerikan İngilizcesi’nde sesli harflerin arasında bulunan “t”, “d” gibi harfler okunurken; İngiliz aksanında okunmamalıdır. Örneğin, “writer” ve “rider” için “wrayta” ve “rayda” gibi.

-A ve E harfleri/ sesleri

Amerikalılarda genellikle “dans” ve “past” örneklerinde göstereceğimiz üzere, kelimelerin içerisinde bulunan “a” harfi “e” sesini verecek şekilde okunurken, İngiliz aksanına göre bu “a” harfi, yine “a” sesi ile verilmelidir.

-O harfi

Aksanlarda ayırt edicilik bakımından önem taşıyan bir harftir. Örneğin;

“box” kelimesi, “baks” değil “boks”/  “John” ismi, “can” değil, “con” gibi.

 

-Görünmez T’ler…

T harfi bir kelimenin içerisinde yan yana duruyor ise, o artık görünmez olmalıdır. Yani okunmamalıdır. Örneğin; “better” kelimesi, beddır. Ancak bunun tam tersini de görebilmekteyiz İngiliz aksanı ile konuşan kişilerde. Bu durumda t harfi daha keskin söylenmekte olup, “better” sözcüğü “bett-h-a” halini alıyor.

Kendinize ait özel efektler…

Belki de İngiliz aksanının en can alıcı noktası budur, eşsiz bir telaffuz söz konusu. Sesinizi yapan kelimelerinize biraz süs, biraz karakter katmalısınız. Özellikle; “hah, ouw, ouh, aat, oh” gibi efektler çok işe yarayacaktır.

Dinle, taklit et ve uygula…

İngiliz aksanı anlatılmaz, yaşanır. Yaşayın. Bol bol dizi ve film izleyin, İngiliz magazin ve yemek programları da takip edebilirsiniz.

Adım adım ilerleyin; dinleyin, taklit etmeye çalışın; özellikle diş ve dil hareketleri ile dudaklarınıza odaklanın, uygulamaya geçin. Taklit edin, aynanın karşısında ya da dinlerken/izlerken eş zamanlı olarak tekrarlayın. İzlediğiniz programın alt yazıları için İngilizce seçeneğini aktifleştirip okuyarak da yapabilirsiniz.

 

İngiliz aksanı nedir, nerelerde bulunur?

Okumak yetmez, hissetmek gerekir. Gözlerinizi kapattığınızda duyduğunuz aksana hayran kalmalısınız mesela. Aksanı duymak, cümlelerin anlamlarının değil tınısını hissetmek için dizi izlenir mi? Evet. Konusu ne olursa olsun, evet. Peki nerelerde bulunur gidip alalım derseniz, buyurun dizi önerilerim;

-The Orijinals (Özelllikle sevgili Niklaus Mikaelson ile bir o kadar birbirinden sevgili kardeşlerinin aksanı için izlediğimi söylemeden geçemeyeceğim. Dizi, orijinal yani ilk vampirlerden olan Klaus Mikaelson ve ailesinin 1919 yılından beri ilk kez New Orleans’a geri dönmesi ile başlar.) 

-The Crown (The Crown dizisinde 1947 yılında savaştan yeni çıkan İngiltere’de Buckingam Sarayı’nda yaşanan olaylar anlatılıyor.) 

-Sherlock (Sherlock Holmes, günümüzde yaşayan bir karakter olup, olaylar genellikle 21. Yüzyılda geçmektedir. Günlük hayatta tesadüfi ederi olarak Holmes ile eskiden doktor ve asker olan John tanışırlar ve olaylar başlar…)

Ek olarak, karakterlerinin aksanları ile dikkat çeken Peaky Blinders adlı dönem dizi ile This is England ve Black Mirror da listeye eklenebilir.

Sevgi ve eski moda nezaketle kalınız! 


Not: Kelimelerin okunuşlarında fonetik bir açıklama bulunmamakta, yalnızca okunuşları ile çağrışım yapması amacı ile bu şekilde düzenlenmiştir. Akademik çalışma olma amacı taşımayan çalışma tamamen kişisel deneyimler ışığında yazılmış olup öneri ve düzeltmelere açıktır.

Kaynakça

British Accent| Series

ListeFilm| Crown & Sherlock & The Orijinals

 

 

Tags: