Kariyeriniz için önemli 8 Sosyal Medya aracı
sosyalmedyakariyer

Sosyal Medya araçları, uzun zamandır iş dünyasını etkiliyor ve artık sosyal medya araçları şirketlerin İnsan kaynakları departmanları için de önemli olmaya başladı. Bir kısmını zaten kullandığınız bu sosyal medya araçları aslında kariyeriniz için çok büyük öneme sahipler. Bu yüzden sizin de sosyal varlığınızı göstermeniz gerekiyor. Sosyal medya araçlarını etkin ve doğru şekilde kullanmanız, kariyeriniz için büyük önem taşıyor…

1- Bloglar: Kariyeriniz için bloglar çok önemli. Mutlaka bir bloğunuz olmalı ve burada uzmanlık alanınızla ilgili yazılar yazmalısınız. Blogunuzu wordpress.com veya blogger.com üzerinde ücretsiz oluşturabilirsiniz. Ayrıca wordpress yapısı ile kendi hosting paketinizi ve alan adınızı alarak da yapabilirsiniz. Özgün bir blog adı bulduğunuzda bunun alan adını alan adı satışı yapan bir firma üzerinden almayı unutmayınız. ( Bir alan adının yıllık kullanım ücreti çok pahallı değil, sadece 15 TL civarındadır. ) Dikkat etmeniz gereken unsur ise, kariyeriniz için açtığınız bloğun belli bir konu üzerine (Niş olması) ve başka konular içermemesidir.Diyelim ki İnsan Kaynakları ile ilgili bir blog yazıyorsanız, o bloğa haftalık film eleştirileri koymamanız gerekiyor. Aynı şekilde kültür ve sanatla ilgili açtığınız bloğa da İş dünyası ile ilgili yazılar yazmamanız gerekiyor. Blog açarken, özgün bir alan adı seçmeniz tanınmanızda çok fayda sağlayacaktır. Kendi ad ve soyadınızla blog açmanızı tavsiye etmiyorum. Bu hem akılda kalmanızı zorlaştıracak hem de okuyucuların size Google üzerinden ulaşmasını engelleyecektir. Blogunuzu güncel tutmanız, haftada en az iki yazı yazmanız, diğer bloglara linkler vermeniz gerekmektedir. 2006 yılından beri blog yazıyorum ve blog üzerinden çok değerli iş bağlantıları kurdum. Blog yazmayı seviyorum ve sizin de blogunuzun başarılı olabilmesi için blog yazmayı sevmeniz gerekiyor. Aksi durumda uzun zamandır yazılmamış bir blog kariyeriniz için negatif bir etki de yaratabilir. En azından başladığınız işi bitiremediğinizi gösterebilir.

2- Google Reader: Bu araçla RSS bağlantılarını tek bir ekranda takip edebilirsiniz. RSS (Rich Site Summary /Zengin Site Özeti) anlamına gelir ve blogları ve RSS kaynaklarını izlemenize olanak verir. Google Reader’a takip ettiğiniz blogları ekleyebilirsiniz. Google Reader kullanmak için bir Google hesabınızın olması gerekmektedir. Tek bir sayfada güncellenen blogların yazıları otomatik olarak Reader sayfanıza düşer.Google Reader hesabınızı buradan açabilirsiniz.

3- Linkedin: Linkedin, iş dünyasının en büyük sosyal ağı. Şu anda bir milyon Türk kullanıcıya ulaşmış durumda. Linkedin’de kendinize bir hesap açıp, alanınızla ilgili kişileri eklemeniz, hatta çalıştığınız / çalışmak istediğiniz şirketten kişileri bulmanız mümkün. Bunun haricinde yine alanınızla ilgili Linkedin gruplarına üye olup, buradaki tartışmalara katılmanız ve takip etmeniz gerekmektedir. Linkedin hesabıma buradan ulaşabilirsiniz.

4- Twitter: Twitter, iş dünyasıyla ilgili çokça kişiyi takip edebileceğiniz, alanınızla ilgili kişiler için özel listeler oluşturabileceğiniz bir sosyal medya iletişim aracıdır. 140 karakterle görüşlerinizi paylaşabileceğiniz twitter de, alanızla ilgili kişileri takip ederek sektörünüzdeki çok sayıda bilgi ve habere ulaşabilirsiniz. Twitter profilime buradan ulaşabilirsiniz

5- Meeteor: Facebook, Twitter ve Linkedin’den veri çeken ve kurguladığı algoritma ile bu verilerini kullanarak sizi henüz tanımadığınız ve kariyerinizde etkisi olabilecek profesyonellerle bir araya getirip onları size tanıtan bir araç. Henüz yeni kurulmuş ve pek bilinmeyen meeteor, renkli ara yüzü ve sürpriz tavsiyeleri ile farklı bir sosyal medya aracı. Meeteor profilinizi buradan oluşturabilirsiniz.

6- Klout: Sosyal medyada ve online dünyada ne kadar etkili olduğunuzu ölçen ve bu etkinize göre size bir skor veren bir araç. Time dergisi 2011 yılında, klout.com’u en iyi 50 internet sitesi arasında seçti. Slikon vadisindeki bazı şirketlerin işe alım yaparken Klout skoruna baktıkları bile söyleniyor. Klout skoru sadece sosyal ağlardaki etkinliği ölçüyor. Sosyal medyadaki etkinliğiniz artıkça Klout skorunuz da artıyor. Klout profilime buradan ulaşabilirsiniz.

7- Pinterest: Henüz yeni kurulsa da bir anda çok sayıda kullanıcıya ulaşan (Kullanıcılarının % 80′i kadın) Pinterest iğnelemek mantığı üzerine kurulmuş ve daha çok görsel imleme üzerine kurulmuş bir sosyal medya aracı. Oldukça eğlenceli bir içeriği var. Kullanımı çok basit ve zevkli. Herhangi bir sitede beğendiğiniz bir görseli anında Pinterest’e ekleyebiliyorsunuz. Kariyeriniz açısından önemi ise çok sayıda infografiği bir arada toplaması ve alanınızla ilgili kişilere çok rahat ulaşıp onların da biriktirdiklerini görebilmeniz. Bir tür mantar pano olarak düşünebileceğiniz Pinterest sizi görsel olarak ve çok kısa sürede anlatan bir CV ye bile dönüştürülebilir. Facebook ve Twitter’dakine benzer şekilde, iş arayanlar Pinterest’te , kişisel içeriklerini ve özgeçmişlerini paylaşabiliyorlar. Pinterest hesabıma buradan ulaşabilirsiniz.

8- Facebook: Günümüzde Facebook hesabı olmayan kişi yok denecek kadar az. Facebook sadece arkadaş çevresini eklemek için değil, aynı zamanda iş dünyasıyla da ilgili bir sosyal medya iletişim aracı. İşinizle ilgili çeşitli gruplara üye olabilir, alanınızla ilgili kişileri takip edebilirsiniz. Birine ulaşmanız gerektiğinde en kolay iletişim seçeneği sunan sosyal medya araçlarından biri Facebook. Ayrıca, kendinizle ilgili paylaşımlarınızla, kariyeriniz için önemli izler bırakabilirsiniz. Facebook profilime buradan ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medya araçlarını kariyeriniz için kullanmak istiyorsanız, paylaşımlarınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Bu sosyal araçlar aynı zamanda birer Sosyal CV dir ve sizin hakkınızda çok fazla bilgi içerir. Bu yüzde CVnizde görünmesi istemediğiniz şeyleri bu araçlarda yayınlamamanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca yayınladığınız içeriklerin yaratıcı olmasına, sıradan olmamasına ve tam zamanında yayınlanmış olmasına önem gösterin. Sizinle bu araçlar üzerinden ulaşan mesajları ise olabildiğince yanıtlamaya çalışın, çünkü görünmek için önce görmek gerekir.

Ümit Yakup Dural’ın değerli yazısıdır.

Tags: