Son zamanlarda çeviri dünyası birçok gelişmeye şahit oldu. Bu gelişmeler görsel çeviri uygulamalarından işaret dilini çevirebilen uygulamaya kadar çeşitlilik göstermekte. Gelin hep birlikte bu gelişmeler neymiş bir göz atalım.

1) Quest Visual, Google Bünyesinde

google_translate_picture1-450x242

Word Lens, akıllı telefonlarınızın kameralarını kullanarak çeviri hizmetinden faydalanabildiğiniz bir uygulama. Bu uygulamayı geliştiren Quest Visual’ı Mayıs 2014’te  satın alan Google böylelikle bu teknolojiyi Google Translate bünyesine dahil etmiş oldu.

2) Waygo

Waygo-1

Word Lens, görsel çeviri hizmeti sağlayan tek uygulama değil. Yine telefonlarınızın kamerasını kullanarak aynı hizmetden faydalanabildiğiniz bir diğer uygulama ise Waygo. Şu anda bu uygulama Çince ve Japonca olan menü ve ifadeleri tanıyıp çevirebilse de şirket, Waygo’nun ileride daha çok dilde çeviri hizmeti vereceğini belirtti.

3) Google Glass ile Çeviri Gözlerinizin Önünde

Final-0000522

Görsel çeviri yavaş yavaş Google Glass gibi giyilebilir cihazlara doğru eğilim gösteriyor. Böylece bu cihazlardan biri olan Google Glass ile çeviri dahil birçok hizmetten yararlanabilirsiniz.

4) Skype Translator Dönemi 

skype-translator-560e69577418a

Çeviri dünyasında yaşanan bir diğer gelişme ise Microsoft’un Skype Translator uygulamasını tanıtması oldu. Böylelikle Skype aracılığıyla yaptığınız farklı dildeki görüşmeleri Skype Translator aracılığıyla çevirebilirsiniz. Keyifli sohbetler dileriz :)

5) eBay, Çeviri Hizmetinden Faydalanmaya Başladı

images (1)

Online alışveriş devi eBay, internet siteleri ve uygulamalarındaki liste detaylarını otomatik olarak çevirmek için AppTek’i satın aldığını duyurdu. Buna ek olarak eBay, çeviriyi kullanarak daha çok araç yapmayı planladıklarını da ifade etti. Örneğin, aynı dili konuşmasalar bile satıcıların ve potensiyel müşterilerin bir ürün hakkında konuşabilmeleri için anında mesajlaşma yazılımı eBay’in planları arasında yer alıyor.

6) Yabancı Dildeki Tweetleri Anlamak  Bing Translate ile Artık Daha Kolay

twitter-trans-705x600

Farklı dillerdeki tweetleri çevirmek için Twitter, Microsoft destekli Bing Translate’i bünyesine aldı. Twitter kullanıcıları farklı dillerdeki tweetlere tıklayarak bunların çevirilerine artık kolayca erişebiliyor. Bu özellik aynı zamanda akıllı mobil cihazlardaki Twitter uygulamasında da mevcut.

7) WeChat ile Farklı Dünyaların İnsanları Bir Arada

WeChat-Android-Translate

WeChat mesajlaşma uygulaması bünyesine çeviri özelliğini ekleyen ilk uygulamalardan birisi. Çin kökenli uygulamanın 400 milyondan fazla kullanıcısı bulunmakta ve bu uygulama aynı zamanda batıda da yayılmayı hedefliyor. WeChat’te bir mesaja uzun basmanız o mesajın çevirisini parmaklarınızın ucuna getirmenize yetiyor.

8) Kinect Sign Language Translator, Engelleri Ortadan Kaldıran Uygulama

kinect-sign-language-2013-07-18-01

Microsoft’un,  işaret dilini yazı ve konuşma diline çevirmek için Xbox kamerası ile hareket detektörü kullanan Kinect Sign Language Translator ile çalışmaya başlaması çevirisi dünyasında çığır açan bir gelişme oldu.

9) SpeechTrans ile Konferanslar Artık Daha Rahat

unnamed

Konferans bağlantılarını çevirmek için HP, SpeechTrans uygulamasını kullanmaya başladı. Bu uygulama, 44 dilde uzunluğu fark etmeksizin birçok görüşmeyi çevirebilmekte. Artık dil engeli olmadan birçok konferansa katılabilirsiniz.

KAYNAKÇA:

theguardian.com

 

Tags: