Eski İngilizce (eski İngilizce, Anglo-Saxons ya da Anglosaksonların kendi verdikleri adla Englisc) şu anki İngiltere olan bölgenin belli bölümlerinde ve Güney İskoçya’da 5. yüzyılın ortalarından 12. yüzyılın ortalarına kadar konuşulmuş İngilizcenin eski şeklidir.

Bu dil, Batı Cermen dillerinden birisiydi ve bu yüzden de Eski Frizceyle ve Eski Saksoncayla yakından ilişkilidir. Ayrıca dil, Kuzey Cermen dil grubundan Eski Norsçanın da büyük etkisi altında kalmıştır.

Eski İngilizce durağan bir dil değildi ve 5. yüzyılda İngiltere’yi oluşturan Anglosakson göçlerinden, dili çok büyük değişmelere uğratan 1066’daki Norman İstilası’na kadarki zaman diliminden oluşan 700 yıllık bir zaman boyunca kullanıldı. Bu ilk dönemlerinde dil, Kelt dilini ve Danelaw olarak bilinen, Doğu ve Kuzey İngiltere’deki geniş bölgeleri hakimiyeti altında tutan Vikinglere hücum ederek Eski Nors dilini özümsemiştir.

Ve işte bu dilde kullanılan, artık unutulmuş ama tekrar kullanılmaya başlanması gereken 24 eski İngilizce terimlerine bir göz atalım: 

1. Bedward – yatağın yolunu tutmak

Tam da kulağa geldiği gibi, “bedward” yatağın yolunu tutmak anlamına geliyor. Zorlu bir günün sonunda kim yatağın yolunu tutmak istemez ki?

2. Billingsgate – argo dil

Sinsi bir kelimedir, kulağa çok muntazam gelir ama kötü söz ve beddua sözcüklerine işaret eder.

3. Brabble – kuru gürültü yapmak

Kuru gürültü yapmak, önemsiz konular hakkında yüksek sesle tartışmaktır.

fakat ne yedik ile ilgili görsel sonucu

4. Crapulous – mide fesadı geçirmek

Aşırı derecede yeme/içme sonucunda hasta hissetme durumu için kullanılabilecek en uygun ve kulağa en hoş gelen sözcük.

5. Elflock – arapsaçı

Karışmış, cinler dolaştırmış gibi olan saçı tasvir etmek için kullanılabilecek sevimli bir sözcük.

6. Erstwhile – vakti zamanında

Kulağa fazlasıyla Britanyalı gelen bu sözcük güncel olmayan, sözcüğün kendisi gibi önceki zamanlara ait olan şeyleri göstermektedir.

7. Expergefactor – uyku bozan

Sizi uyandıran bir şey “expergefactor”dır. Çoğumuz için bu çalar saatlerdir fakat bu kuş ötüşünden, gürültülü bir komşuya kadar herhangi bir şey de olabilir.

8. Fudgel – çalışıyormuş gibi yapmak

Fudgel” aslında hiçbir şey yapmıyorken çalışıyormuşsunuz izlenimi verme eylemidir.

9. Grubble – karanlıkta el yordamı ile etrafını kontrol etmek

“Grubble” fantastik bir hikâye kahramanının adı gibi gelebilir kulağa fakat aslında göremediğiniz bir şeyi hissetmektir.

10. Jargogle – keşmekeş

Kelime hazinemizi asla terk etmemesi gereken harika bir sözcüktür, kafa karıştırmak ya da düzensizlik anlamlarına gelmektedir.

11. Lanspresado – beleşçi :)

Kulağa köpüklü şarap adı gibi gelse de bir yere cüzdanını rahatlıkla unutarak gelen ya da yanında neden para olmadığını açıklamak için karmaşık hikayeleri olan kişidir.

12. Mumpsimus – saplantı

Mumpsimus bir kişinin bırakmayı reddettiği bir şey ile ilgili yanlış bir görüştür.

13. Quagswag – dedikodu, söylenti 

Bir şeyi hakkında atıp tutmaktır.

gıybetçi ile ilgili görsel sonucu

14. Snollygoster – sinsi

Sanırım hepimiz bunun kulağa çok fantastik gelen bir kelime olduğu konusunda hemfikir olabiliriz. Bu, zekası olan ama prensipleri olmayan kişi anlamına gelmektedir; tehlikeli bir birleşim. Snollygoster olan kişilere dikkat edin, aramızda yaşıyorlar.

15. Snottor – bilge/ akılsız

Bu eski İngilizce kelime için çeşitli kaynaklarda görüş farklılıkları vardır. Kimi kaynaklarda parantez içerisinde “wise one” olarak açıklamaya başvurularak yer verilmiş ve “bilge” olarak kullanılmakta olup kimi kaynaklarda ise “akılsız, çok akıllı olmayan” kişiler için yer bulmaktadır. Fikir birliği olmayan bu kelimeyi belki de içerisinde bulunduğu metnin bağlamından çıkartmamız gerekir…

16. Trumpery – kıymetsiz, değersiz şey

İyi görünen ama esasında değersiz olan şeyler. İnsanlar için kullanılmaz.

17. Uhtceare – düşüncelere dalmaktan uyuyamama 

Şafaktan önce endişeli bir şekilde uyanık kalmaktır. Hepimiz bunu yaparız sadece bunun için bir sözcük olduğunu bilmiyorduk. Şimdi söyleyin, işte şöyle: oot-key-are-a.

18. Ultracrepidarian – çok bilmiş 

Bu kişi hiçbir şey bilmediği konular hakkında fikrini paylaşmak için her fırsatı değerlendiren kişidir.  Sosyal medya bu tür insanlar için kusursuz bir mecradır.

ayakta uyumak ile ilgili görsel sonucu

 

19. Cockalorum – kendini dev aynasında gören kimse

Kendini büyük gören ama aslında küçük olan bir adam.

 


Yazarlarımızdan Damla Gül’ün Tekrar Kullanıma Dönmesi Gereken 20 İngilizce Kelime yazısından kullanımdan düşmüş başka İngilizce kelimelere ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

Eski İngilizce

Tekrar Kullanılası 24 Eski İngilizce Terim

Google Görseller