TESOL Sertifikası, uluslararası geçerliliği olan ve dünyanın her yerinde İngilizce öğretmenlik yapabilmemizi sağlayan bir sertifikadır. Ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul görmüş olan bu sertifikaya sahip kişilerin MEB tarafından  “usta öğretici” olarak liseler hariç dil okulları, kolejler, özel okullara atamaları yapılır. Ayrıca bu sertifikaya sahip olanlar, özel eğitim kurumlarında; özel okullar, dershaneler, yabancı dil kursları, özel kreşler ve etüt merkezlerinde çalışabilirler. Bu belge özel üniversitelerde İngilizce öğretmeni olarak görev almak isteyen kişilere de avantaj sağlar. TESOL programı öğretmenleri, evrensel olarak kabul edilmiş “Communicative Approach” (İletişimsel Dil Öğretimi) ile eğitilirler. Bu yaklaşıma göre; hangi ülkede olursanız olun sınıflarda öğretim yapılırken bütün dil düzeyleri için İngilizce konuşulacaktır.

Peki, bu sertifikayı kimler alabilir?

Yurt dışında çalışma niyetindeyseniz üniversite mezunu (lisans mezunu) olmanız talep edilir. Bunun yanı sıra kendi ülkemizdeki üçüncü seviye eğitim düzeyini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Daha önceden öğretmenlik deneyiminiz olmasına da gerek yoktur; eğitim boyunca gerçek öğrencilere İngilizce öğreterek bu hususta deneyim kazanmış olursunuz.

Benim İngilizcem çok iyi fakat gramer bilgim yok, yine de bu belgeyi alma şansım var mı?

Kurs, gramer konusunda tüm eksiklerinizi tamamlayacak bir müfredatla oluşturulmuştur. Kurs öncesi yapılması istenilenlerden biri de sizlere verdikleri gramer kitaplarını okumak olacaktır. Kurs sırasında gramerle ilgili birçok öğretim oturumları da sunulacaktır.

Kurs programının değerlendirmesi ne şekilde yapılmaktadır?

Kurs, modüllerden oluşmaktadır. Bir modülü geçip diğerine başlıyoruz. Verilen modüller için yazılı bir sınav yoktur; değerlendirme, modüller üzerinde “sürekli değerlendirme” metodu ile yapılacaktır. Aynı sistem öğretmen pratikleri için de geçerlidir. Ders saatlerini kişi kendisi belirler. Müfredata uygun verilen derslerle kişiye gerekli İngilizce eğitimi verilir ve kurs sonunda sınav yapılmaz. Her bir aşama sürekli değerlendirildiğinden kurs sonunda kişinin başarısı puanlandırılır.

  • A1 – Distinction (Üstünlük)
  • A2 – Excellent (Mükemmel)
  • B1 – Very good (Çok İyi)
  • B2 – Good (İyi)
  • C – Pass (Geçer)

TESOL sertifikası alabilmek için ne kadar süre kurs alınması gerekmektedir?

Birkaç ay veya 1-2 yıl gibi değişen kurs süreleri ile bu belgeye sahip olabilirsiniz. Kurs süresi ve ücreti, söz konusu eğitimi alacağınız kuruma göre değişkenlik göstermektedir.

Kaynak

Konuşarak Öğren

İngiliz Kültür

Online Tesol

Öne çıkan görsel

Tags: