Yakın zamanda Türkçe “simit” kelimesini İngilizce sözlüğe ekleyerek dikkat çeken Oxford Sözlüğü 2019 için Yılın Kelimesini belirledi. Geleneksel olarak her yıl bir kelimeyi “Yılın Kelimesi” ilan eden Oxford Sözlüğü, bu sene için tercihini “iklim acil durumu” anlamına gelen “climate emergency” ifadesinden yana kullandı. Oxford Komitesi yaptığı açıklamada ” iklim değişikliğini zayıflatmak ya da durdurmak için acil önlem almanın gerektiği ve iklim değişikliğinden kaynaklanan geri döndürülmez çevresel zarardan korunma durumu.” ifadelerine yer verdi.

Verilere göre iklim kelimesi en çok “acil durum” ifadesiyle ilişkilendirildi ve “iklim acil durumu” ifadesinin kullanımı yüzde 10,7 arttı. Öyle ki “iklim acil durumu” ifadesi, kısa aday listesinde bulunan iklim hareketi, iklim inkârı, yok oluş, ‘flight shame’ (karbon salımı nedeniyle uçakla seyahatin getirdiği suçluluk duygusu), küresel ısınma ve bitki kökenli gibi ifadeleri ardında bırakarak yılın kelimesi seçildi.

“İklim acil durumu” 2019
yılında özellikle politik alanlarda
ve protestolarda sıkça kullanıldı.

Oxford, 2018 yılında ise pek çok alanda kullanılan “toxic” (zehirli) kelimesini Yılın Kelimesi ilan etmişti.

2017 yılında ise farklı bir seçimde bulunan Oxford, seçimini ‘youth’ (gençlik) ve ‘earthquake’ (deprem) kelimelerinin birleşiminden oluşan ve genç bireylerin beğeni değişimlerini ifade eden ‘youthquake’ kelimesinden yana kullanmıştı.

Kaynakça:
Sputnik Türkiye
NTV

Tags: