Dil öğrenmek her zaman çok zor elde edilen bir başarı olarak görülmüştür. Çoğu kişi dil öğrenmeyi bir yetenek olarak nitelendirir ve ancak bu yeteneğe sahip olan insanların dil öğrenebileceğini düşünür. Her ne kadar bazılarının diğer insanlara göre daha hızlı dil öğrenme kabiliyetleri olsa da yeterli vakti verip istikrarı gösterdikten sonra herkes dil öğrenebilir. Dil öğrenme yoluna koyulduğumuz an birçok farklı yola başvururuz. Dilbilim kitapları, yabancı diziler, iki haftada dil öğretmeyi vaat eden kurslar, konuşma kulüpleri, telefon uygulamaları ve nice online kaynaklar. Dil öğrenme sürecinde çok faydalı ve verimli olan bir diğer kaynak ise bir çeşit sesli mobil yayın olan podcastlerdir. Podcastler, Youtube kanalları gibi kanallarda yayımlanan dijital medya yayınlarıdır. Her kanal haftalık veya günlük olarak kendi alanında bölümler yayınlar ve bölümler telefona indirildikten sonra istenildiği zaman dinlenebilir. Podcastlerin bir güzel yanı özel bir vakit ayırmadan her anımızda dinleyebilecek olmamız. Yolda, otobüste, resim yaparken veya herhangi bir şey ile uğraşırken bir yandan da podcast dinleyerek dilimizi geliştirebiliriz. 

Podcast dinlerken en önemli şeylerden biri dikkatli ve aktif dinleyiciliktir. Dili tam anlamıyla bilmediğiniz için normal olarak ilk başta çok az şeyi anlayabilir hatta hiç anlamayabilirsiniz. Önemli olan dile aşinalık kazanmak ve bunu yerli ve profesyonel konuşmacıları dinleyerek yapmaktır. Her ne kadar anlamadığınızı düşünseniz bile dil öğreniminiz devam ettiği sürece, podcastlerin yardımıyla telaffuzda sorun yaşamadığınızı zamanla fark edeceksiniz.

Dil Öğrenmek İsteyenler için Podcast Önerileri

İngilizce

BBC Radio: The English We Speak

BBC Radio kanalının yayınladığı bu podcastte her hafta 3 dakikalık kayıtlarla bir İngilizce deyim veya günlük konuşmada kullanılan cümleler incelenip açıklanıyor ve gerçek hayattan örneklerle bağlamına göre örnekler veriliyor. Bağlamın anlam çerçevesindeki önemini düşünürsek, salt bir şekilde deyim veya cümle ezberlemek yerine neyi nerede kullanacağımızı da öğrenmiş oluyoruz.

BBC Radio: 6 Minute Grammar

Yine aynı kanaldan her hafta bir gramer konusunu veya alanını ele alan bir podcast serisi. Pratik bir şekilde 6 dakika içinde konunun ana temalarını kavramamıza ve hızla günlük dilde uygulamamıza yardımcı oluyor. Bize yıllardır öğretildiği gibi oturup tek bir gramer konusunu en ince detayına kadar öğrenmemize gerek yok, en sık kullanılan kuralları ana hatlarıyla öğrendikten sonra dile maruz kalmaya devam ettikçe gramerimiz aktif olarak oluşacak zaten. O zamana dek bu podcastte öğreneceklerimiz günlük İngilizce kullanımı için oldukça yeterli ve faydalı oluyor. 

British Council: Learn English Serisi

İngiliz konsolosluğu tarafından hazırlanan çok kapsamlı bir podcast serisi olan Learn English serisi kapsamında birçok altseri bulunuyor. Altseriler genellikle özel bir alanı ele alıyor. Örneğin; Animals and the Environment ve Science and Technology adlı seriler sadece hayvanlar alemi ve bilim ve teknoloji ile ilgili açıklayıcı anlatımlar veya diyaloglar yayınlanıyor. Kadın hakları, tarih, şiir ve hikaye gibi başlıklar altında yayımlanan bu podcastler farklı alanların terim bilgisini artırmak için çok faydalı oluyor. 

British Council: Premier Skills English Serisi 

Futbolu seven ve İngilizce öğrenmek isteyenler için futbol terimleri öğretirken, futbol haberlerinden bahsederken veya futbol eleştirileri yaparken bir yandan da İngilizceyi öğreten sıradışı podcast. Futbol ile ilgilenmiyorsanız zamanla biraz sıkıcı hale gelebilir çünkü grameri bile futboldan örnekler vererek öğretiyorlar! Yine de kapsamlı terim bilgisi ve farklı bir dil öğrenme deneyimi için güzel bir kaynaktan farklı bir podcast. 

Fransızca

Learn French by Podcast

Düzenli bir şekilde dinlenildiği takdirde pratik Fransızcamızı gerçekten geliştirecek potansiyelde bir podcast. Soru-cevap şeklinde ilerleyen bu podcast serisi kendimizi tanıtmakla başlayıp Amerikan seçimlerine tartışmaya kadar ilerleyen 200 bölümden oluşuyor. Soruları öğretmen konumunda bir kişi önce İngilizce sonra da Fransızca olarak soruyor, cevaplar ise sadece Fransızca olup kolaylıkla anlaşılır bir şekilde veriliyor. İki konuşmacı da söylediklerini defalarca tekrarlıyor ve anlamamız için oldukça yavaş konuşuyor. Podcastin sonuna geldiğinizde gerçekten konuşulanları anladığınızı fark edeceksiniz!

Ayrıca, learnfrenchbypodcast.com sitesinden diyalogların PDF versiyonuna ulaşabilir, dinlerken aynı zamanda metinleri okuyabilirsiniz. Hem görsel hem işitsel olarak konuşmayı takip etmek dili algılamamızda ve anladığımızı hatırlamamızda bir hayli etkili olacaktır.

Oui Podcast: Learn French

“French That You Will Never Find in A Textbook or Classroom”

Sloganlarından da anlayacağımız üzere, bu podcast kitaplarda veya dil sınıflarında kullanılan dil öğrenme metotlarından farklı olarak sadece Fransızca diyaloglar ile Fransızca öğretmeyi hedefliyor. Belirli bir seviyeye gelmeden dinlemenizi öneremem fakat kendinizi yetkin hissetmeye başladığınız an yerli Fransızca aksanına maruz kalmak için harika bir kaynak. Konuşmacılar, Jean ve Leon yerli Fransızlar ve İngilizceyi bile Fransız aksanıyla konuşuyorlar. Yavaş konuştukları söylenemez, bu nedenle aktif olarak pür dikkat ile dinlenmeleri gerekir ama bir önceki podcast gibi ouipodcast.com sitesinden konuşmalarda geçen anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz. 

News in Slow French

Linguistica 360 kanalının yayınladığı ve güncel dünya haberlerini Fransızca olarak aktaran bu podcast serisi, aynı zamanda Almanca, İspanyolca ve İtalyanca olarak da mevcut. Tüm haberler yavaş olarak okunsa da beginner, advanced veya intermediate olarak istediğiniz seviyede bir konuşma dinleyebiliyorsunuz. Seçtiğimiz dilde yavaş bir konuşmayla haber dinlememiz, o dilde yetkinliğimizi arttırırken dünya bilgimizi de arttırmamızı sağlıyor.

İspanyolca

Coffee Break Spanish 

Oldukça keyifli olan bu seri İspanyolca öğretmeni olan Mark ve öğrencisi Kara arasında geçiyor. Mark sorular soruyor ve Kara bir süre düşündükten sonra cevap veriyor. Bu şekilde sizin de düşünmenize vakit kalıyor ve başka bir öğrenciyle beraber ders alıyormuş gibi hissediyorsunuz. Konuşmalar adı üstünde bir kahve arasında dinlenecek gibi en fazla 15-30 dakika sürüyor. Radio Lingua Network kanalı tarafından hazırlanan bu faydalı podcast aynı zamanda İtalyanca, Fransızca ve Almanca olarak da mevcut. 

Spanish Obsessed Serileri

Rob ve Liz adlarında bir çiftin hazırladığı bu podcast bize işlevsel ve pratik İspanyolca kullanımını kahve siparişi vermek ve sevgimizi ifade etmek gibi farklı konular hakkında diyaloglar ile aktarıyor.  Beginner, intermediate ve advanced seviyelerinde olan bu diyaloglar, başlangıç seviyesinde telaffuz örnekleri veriyor ve doktora gitmek veya taşınmak gibi basit konularda İngilizce açıklamalar ve çeviriler yaparak diyaloglardan oluşuyor. Orta seviyede daha az İngilizce açıklama yapmaya başlıyorlar ve ileri seviyede sadece İspanyolca konuşarak İspanyol kültürünü tanıtarak seriye devam ediyorlar.

Spanishobsessed.com da makaleler ve İspanyol kültürünü tanıtan diğer kaynaklardan da yararlanabilirsiniz. 

Bu tarz öğretici podcastler akıllı telefonlarımızın en güzel ve faydalı özelliklerinden biri olabilir. Bu listedeki kanallardan veya ufak araştırmalarla kendinize en uygun podcastleri bulabilirsiniz.

Çeviribilim Öğrencileri İçin

Çeviri dünyasında olan herkesin bildiği üzere, doğru çeviri yaparken yetkin bir şekilde dil bilmek ne kadar önemliyse genel kültür ve dünya bilgisine sahip olmak da bir o kadar önemlidir. Bu bağlamda dünya bilgimizi artırmak için dinleyebileceğimiz birçok podcast var. 

Özellikle Oxford Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerin çeşitli konular ve bölümler hakkında podcast serileri bulunuyor. Hatta çoğu üniversite gerçek derslerin ses kayıtlarını direkt podcast olarak yüklüyor. Yani, ücretsiz olarak bir üniversitenin derslerine katılmış oluyorsunuz. Bu dersler oldukça detaylı olduğu için belirli bir konuda terminoloji çalışması yapmak amaçlı çok faydalı olabilir. Kuantum mekaniği, sosyoloji, psikiyatri, hukuk gibi çeşitli konuların anlatımını Texas, Stanford, Cambridge ve Chicago üniversiteleri gibi birçok üniversitenin hocalarından bizzat dinleyebilirsiniz. Çevirmenler ve çevirmen adayları olarak bilgiyi en doğru kaynaktan öğrenip en doğru şekilde kendi kültürümüze veya başka kültürlere aktarma yolunda artık podcastlere de danışabileceğimizi biliyoruz.

Kaynaklar

The English We Speak

Six Minute Grammar

British Council

Learn French by Podcast

Oui Podcast

News in Slow French

Coffee Break Spanish (Radio Lingua)

Spanish Obsessed

Tags: