Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron eğitim ve ülkedeki çeşitli konular üzerine yaptığı basın açıklamasında Fransa’da yabancı dil ve kültür derslerinin Eylül 2020 tarihi itibariyle biteceğini söyledi.

“Fransa Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyetin okullarında devletin kontrol sağlayamadığı derslerin verilmesi beni rahatsız ediyor. Müfredat konusunda bir kontrol sağlayamıyoruz ve bu bir sorun.”

Açıklamasında 80 bin öğrenciye yabancı dil ve kültür derslerinin verildiğini aktaran Macron yabancı dillerde uluslararası eğitime geçilmesi gerektiğini söyledi. Yabancı dil derslerinin kaldırılması konusunda Tunus, Fas ve Türkiye ile müzakerelerin sürdüğünü, Fransa’da ana dil eğitimi veren 8 ülkenin yeni sisteme geçmeyi kabul ettiklerini bildiren Emanuel Macron Türkiye ile bir anlaşmaya varılamadığına da vurgu yaptı.

“Bu dersleri veren öğretmenler kontrole tabi tutulacak. Bu öğretmenler Fransızca konuşmalı, yasalara uymalı ve ders müfredatı kontrol edilecek.”

AA’nın aktardığı habere göre Türkiye ile bir anlaşmaya varılamaması ve Türkiye’nin yeni sistemi kabul etmemesi durumunda tüm derslere son verileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı böyle bir durumda Türkçe derslerinin kendileri tarafından sağlanacağını bildirdi.

Konuya dair Türk makamlarından herhangi bir açıklama gelmezken müzakerelerin nasıl sonuçlanacağı ve Türkçe eğitimin nasıl verileceği merakla bekleniyor.


Kaynakça:

Fransa, okullarda Türkçe dahil yabancı dil derslerini kaldırmaya hazırlanıyor-AA

Tags: