Öğrenmek sadece kitaplardan, kurallardan ve yazılardan oluşan bir süreç değildir. Bilgilerin birçok kaynağı olduğu gibi öğrenmenin de birden fazla yolu vardır. Özellikle konu bir dil öğrenmeye geldiğinde, dinleyerek ve izleyerek öğrenmek bunun en etkili yollarındandır. 

Yabancı dil öğrenirken çoğu zaman ezber ve tekrar yapmak ile meşgul oluruz. Bunları yapmak çok önemli olsa da yeterli değildir. Bir şeyleri dinlediğimizde ya da izlediğimizde öğrenmeye çalıştığımız dilin günlük hayatta nasıl kullanıldığını görmüş oluruz. Ayrıca öğrenmenin bu yolu, bir zorunluluktan ziyade bu süreci daha ilgi çekici hale getirebilir. Televizyon programları, filmler, belgeseller, şarkılar bir dili öğrenirken yararlanabileceğimiz en ulaşılabilir ve eğlenceli seçeneklerdir. Fakat önemli olan nokta bir şeyi izlemek ya da dinlemek değil, bunun etkili ve doğru bir şekilde yapılmasıdır.  

Öğrenmek istediğiniz dildeki programları, filmleri izlemek size birçok açıdan katkı sağlar. Bir kelimenin nasıl telaffuz edildiğini, hangi anlamlarda ya da cümlede ne şekilde kullanıldığını görebilirsiniz. Seviyenize göre Türkçe alt yazılı ya da öğrendiğiniz dilde alt yazılı haliyle izleyebilirsiniz. Bu sayede bir kelimenin yazılışı ve okunuşunu birbiriyle eşleştirmeniz daha kolay hale gelir.  

Bir dilden başka bir dile çevrilmeyen bazı kalıpları öğrenmemizi kolaylaştırır. Örneğin İngilizcede “How come?” soru kalıbı “Nasıl olur, niçin?” anlamında bir şeyin nasıl veya neden olduğunu açıklamak için oluşur. Fakat bu kalıbı oluşturan kelimeler ayrı ayrı düşünüldüğünde farklı anlamlara gelmektedir. Bu tarz kalıpların ne durumda ve ne anlamda kullanıldığını izlediğimiz programlarda daha rahat fark edebiliriz.  

Kulağımız sıklıkla kullanılan soru ve cevap cümlelerinin kalıplarını duyarak alışkanlık edinir ve bu durum, o dilde konuşurken ya da yazarken bize pratiklik kazandırır. İlgi duyduğumuz belirli bir konu hakkında bir şeyler izlemek ve dinlemek hem kelime hem de konu hakkındaki bilgimizin de artmasını sağlar. Ayrıca izlerken keyif alırsınız ve öğrenme süreci daha az zahmetli bir hale gelir.

Bir videoyu internet üzerinden izlememiz bize ilaveten avantaj sağlar. Çünkü videoyu istediğimiz yerde durdurabilir ve başlatabiliriz. Notlar alarak tekrar edebilir ve defalarca izleyebiliriz. 

Yabancı dil öğrenirken en sık yapılan şeylerden biri de dil bilgisi kurallarına bağlı kalmaya çalışmaktır. Bir cümle kurarken dil bilgisinin düşünülmesi çoğu zaman kafa karıştırıcı olabilir. Fakat izleme ve dinleme süreci içinde beyin duyduklarını ve gördüklerini (el kol hareketleri, jest ve mimikler) bağdaştırarak bu süreci anlamlandırmaya başlayacaktır. 

Dizi/film videolarına ek olarak, yabancı dilde şarkılar dinlemenin de bu sürece büyük yararı olacaktır. Bizzat öğrendiğiniz kelimeler ile arama yaparak o kelimelerin kullanıldığı şarkıları bulabilirsiniz ve böylece hem kelimeyi daha kolay telaffuz edebilirsiniz hem de anlamın daha akılda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. 

Kendi yapabileceğiniz çalışmaların dışında Youtube’da İngilizce üzerine bu konuda size yardımcı olabilecek ve benim de tavsiye ettiğim birkaç kanal bulunmakta. Bu kanallardan biri “Learn English with TV Series”.  Film ve dizilerden belirli bir kesit alınıyor ve İngilizce alt yazılı olarak veriliyor. Alt yazılı olarak video bir kez izletildikten sonra tekrarı verilerek kullanılan kelime ve kalıplar incelenip açıklaması yapılıyor. 

Bir diğer kanal ise “English Speeches”. Bu kanalda dünyaca ünlü insanların konuşmaları alt yazılı olarak veriliyor. Aynı şekilde izleme, dinleme ve okuma imkanı veriliyor. Fakat kelimeler ya da kalıpların açıklanması bu kanalda yapılmıyor. 

Kısacası, öğrenme sürecinizi dinleme ve izleme yoluyla daha etkin ve eğlenceli bir hale getirebilirsiniz! İlk yapmanız gereken istediğiniz konular üzerine video, program ya da filmleri bulmak ve izlemeye başlamak. Daha sonrası ise bu sürecin etkili olmasını sağlayacak adımları uygulamak. 

Herkese kolay gelsin!

Tags: