Gün geçtikçe iş ilanlarında daha da sık görmeye başladığımız ve pandemiyle birlikte çoğu şirket ve çalışan için zorunluluk haline gelen uzaktan çalışma modeli biz çevirmenler için de pek çok yönden tercih edilebilir bir seçenek. Öte yandan, evden çalışan birçok insanın maddi olarak güvende hissetmesine engel olan serbest zamanlı çalışma modelinin uzaktan tam zamanlı çalışma modeline dönüşmesi, çalışanların daha az kaygı hissetmesine de beraberinde getirir. Bu çalışma modelinin işveren ve çalışan açısından tercih edilmesindeki en büyük etken daha rahat hissettiren ev ortamının üretkenliği ve yaratıcılığı arttırmasıdır. Tabii, bu çalışma modeli de her çalışan için uygun olmayabilir, mesela uzaktan çalışma modelinin öz kontrol ve hesap verilebilirlik konusunda başarılı olan insanlarda daha iyi sonuçlar verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

İşveren açısından bakıldığında ise uzaktan çalışma modeli birkaç farklı avantajı beraberinde getirmektedir: Ofis içi tam zamanlı çalışanlar için harcanan yol, yemek gibi ekstra masrafların ortadan kalkması; bulut tabanlı otomasyon sistemlerinin çalışma ağlarına entegrasyonu sayesinde farklı ülkedeki çalışanların, görevlerinin yüzde kaçını yaptıklarını takip etme imkanı gibi…

Ayrıca bu iş modelinin getirileri arasında, hem çalışan hem işveren adına bulunulan lokasyonun önemini kaybetmesi ilk sıralarda gelmektedir. Şehir ve ülke sınırın ortadan kalkmasıyla çalışanlar için tüm ulusal ve uluslararası şirketlerde iş imkanı doğarken, işverenler için de farklı ülkelerden binlerce yetenekle tanışma, çalışma şansı ve nitelikli çalışan bulma fırsatı kayda değer derecede artmaktadır. Ayrıca, ev ve iş yeri arasında trafikte kaybedilen sürenin dinlenmeye ve aile bireylerine ayrılmasıyla birlikte çalışanlar, özel hayatlarındaki sorunlara ve diğer işlerine daha bol zaman ayırabiliyor. Bu da işinin başına geçen çalışanın daha az stresli olduğu anlamına geliyor, sonuç olarak bu durum hem çalışan hem de işveren için daha çok verimlilik demek.

Biraz daha geniş ölçekli baktığımızda ve küresel düşündüğümüzde ise uzaktan çalışma modelinin daha az araç kullanımına sebep olmasıyla küresel ısınmaya karşı olumlu etkilerinin olduğu da yadsınamayacak kadar önemlidir.

Sonuç olarak, hem pandemiden dolayı işe alımların azalması sebebiyle yeni bir işe girmenin zorluğu ile serbest zamanlı çalışmanın maddi olarak tam anlamıyla güvende hissettirmemesi arasında sıkışmış meslektaşlarımıza bu yazı vasıtasıyla seslenmek istiyoruz: “Bir İhtimal Daha Var O da Uzaktan Tam Zamanlı Çalışmak mı Dersiniz?” :)


Kaynakça:

Tags: