2017’de Uluslararası Çevirmenler Federasyonu’na bağlı olarak kurulan Translators Association (Çevirmenler Birliği), Birleşik Krallık ve İrlanda’da yayımlanan edebiyat eserlerine “İlk Çeviri Ödülü” vermeye devam ediyor. “İlk Çeviri Ödülü” bu yıl Sema Kaygusuz’un Metis Yayınları’ndan çıkan “Yüzünde Bir Yer” adlı romanını İngilizceye çeviren Nicholas Glastonbury ile kitabın editörlüğünü yapan Saba Ahmed’in oldu.

Sema Kaygusuz’un “Yüzünde Bir Yer” adlı romanı İngilizceye “Every Fire You Tend” adıyla çevrilmiş ve Tilted Axis Press tarafından yayımlanmıştı. Kitap aynı zamanda 2019’da İngiliz PEN Ödülü‘nün de sahibi olmuştu.

Ödül jürisi başkanlığını yapan Max Porter söz konusu çeviri roman ile ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

“Bu kitabı okumaktan gerçekten onur duyuyorum. Çevrilmiş bir romanda aradığım her şey burada vücut bulmuş durumda. Bu kitap, çevirmen ve yayıncının hiç şaşmayan sadakatiyle aktarılmış bir vasiyetname, bir mesaj, unutulmuş olana yönelik bir işaret, bir yâd ediş, canlı ve nefes alan bir dilsel ve politik kararlar kümesi. Bu kitaptaki insanlık ve bu niyetin İngilizceye aktarılmasındaki özen son derece şaşırtıcı ve etkileyici. Bu roman, İngiliz okuyucuların böyle bir eserle buluştukları için derinden minnettar olmaları gereken muazzam bir edebiyat eseri.”

Orijinal eser “Yüzünde Bir Yer” ve çeviri eser “Every Fire You Tend” hakkında:

  • Ödül alan söz konusu roman; Dersim Katliamı’nı yaşamış olan babaanne ile acıyı ve utancı bilmeden içinde taşıyan torununu konu alıyor.
  • Orijinal eser 160 sayfadan oluşurken çeviri eser ise 220 sayfadan oluşuyor.
  • Orijinal eser 2015 yılında; çeviri eser ise 2019 yılında yayımlandı.

Sema Kaygusuz

1972 yılında Samsun’da dünyaya gelen yazar Sema Kaygusuz, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden mezun oldu. Eserleri birçok dilde yayımlanan ve ödül alan yazar, öykü ve roman türlerinde eserler vermeye devam ediyor.

Sema Kaygusuz

Nicholas Glastonbury

Kültürel antropoloji alanında doktora çalışmalarına devam eden Çevirmen Nicholas Glastonbury, özellikle milliyetçilik ve şiddet konularına odaklanan çalışmalar üretiyor.

Nicholas Glastonbury
Tags: