Geçtiğimiz günlerde bir öğrenci arkadaşımla sohbet ederken, raporun fotoğrafını İK`ya gönderdim, dedim. İK ne demek, dedi ve onun etkisiyle bu yazıyı yazarken buldum kendimi. Bilmeyen kalmasın; bu kez sizlere, özel sektörde duyabileceğiniz İngilizce ve Türkçe bir takım kelimelerden bahsedeceğim. Genel anlamda Türkçe konuşan bir ortamda olsanız dahi üç kişiden biri ister yazılı ister sözlü iletişimde araya İngilizce kelime sıkıştıracaktır.
Kolay gelsin.

İK (ii kaa)İnsan Kaynakları Sorumlusu’nun/ Bölümü’nün kısaltmasıdır, konuşma dilinde kullanılmasının yanı sıra artık kartvizitlerde de kullanılmaya başlandı. İngilizcesini HR (Human Resources) olarak görebilirsiniz.

IT (ay tii) Information Technologies`in kısaltmasıdır. İngilizceden alınmış olan bu kelime Bilgi İşlem Sorumlusu/ Bölümü için kullanılır. Bunun Türkçesi genelde günlük hayatta -pek- kullanılmaz.

 MEP (mep) – Genelde inşaat firmalarının, mühendislik alanına ait bir kelime olup, teknik çizimlerde ve şartnamelerde karşınıza çıkabilir. İngilizce `Mechanical, Electrical, Plumbing` anlamına gelmektedir.

AGM – Annual General Meeting anlamına gelen bu kelimeyi pek duymayabilirsiniz fakat senede bir de olsa kulağınız aşina olsun. Yıllık genel toplantı manasına gelmektedir.

ASAP – As soon as possible`nin kısaltmasıdır. Türkçe maillerde de sizden acil bir şey isteniyorsa kullanıyorlar.

Attn. – Dikkat anlamına geliyor (Attention). Şayet Türkçe bir mailin altında not olarak yazılmış ise, dikkat etmeniz gereken bir husustan bahsediyordur.

CIF – Yurt dışına bir fatura keseceksiniz diyelim, size gönderiyi CIF kes derseler siz hemen bunun mal bedeli, sigorta ve navlun dahil bedel kesilmesi gerektiğini bilmelisiniz (cost, insurance, freight).

 CEO – Chief Executive Officer`in kısaltmasıdır. Türkçesinde de CEO olarak kullanılır. Şirket İcra Kurulu Başkanıdır. Görünce önünüzü ilikleyip hafif gülümseyiniz.

CFO – Chief Financial Officer`in kısaltmasıdır. Finans Direktörü olarak Türkçede de bunu kullananlar var.

EXW – Ex-Works gönderim olacak dendiğinde, İş yerinde teslim (Tüm masraf ve risklerin alıcıya ait olduğu gönderi) anlamına gelir, Ex Works gönderdik derler ve faturada da bu kısaltma yazar.

Dept. – Department, yani departman`ın kısalması olarak maillerde görebilirsiniz.

Fwd – Forward anlamına gelir. Bazıları attığı maili başkalarına da ilettiğinde şunlara da fwd edilmiştir diye altına not düşebiliyor.

Ref. – Referans anlamına gelmektedir. Hem İngilizcesi hem de Türkçesi aynıdır.

R&D (ar end di) – Bildiğimiz AR-GE`nin İngilizcesidir. Genelde İngilizcesini kullanmaya bayılırlar. (Research and Development)

 S.W.O.T. – Bunun için genelde SWOT Analizi yapalım, gibi cümleler duyabilirsiniz. Ayrıca Türkçe şartnamelerde de yazılıyor. Strength, Weaknesses, Opportunities, Threats yani Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler anlamına gelmektedir.

VAT – Value Added Tax yani bildiğimiz KDV`dir. Dış ticarette günlük konuşurken de kullanıyorlar.

MoU Draft – Mutabakat Anlaşması Taslağı manasına gelmektedir. Türkçe toplantılarda da kullanılmakta.

UPS Odası – (Kesintisiz Güç Kaynağı) Aslında Elektrik Bölümüyle ilgili olan bu kelimeyi tercümanların duymaya alışmasını öneririm. Genelde her şartnamede vardır. Her teknik adam konuşur. Bu, Uninterrupted Power Supply anlamına gelmektedir.

VPN – Bilgisayar terimi olan bu kısaltma Sanal Özel Ağ anlamına gelmekte olup orijinali Virtual Private Network`tür.

 LEED – Bu bir sertifika ismidir. Dört çeşidi vardır. Leadership in Energy and Environmental Design anlamına gelmektedir. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş yeşil bina değerlendirme sistemlerinin genel adıdır. / Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik.

FYI – şayet biri size mail “forward”lamış ve sadece fyi yazmışsa bu For Your Information anlamına geliyor. Bilgi için göndermiştir.

FYA – şayet biri size mail “forward”lamış ve sadece fya yazmışsa bu `bu işi yap, harekete geç, takip et` manasına gelmektedir. For Your Action.

MUTABIK – Bu kelimeyi de çok duyacaksınız. Aynı fikirde olmak demektir.

Ayrıca bir takım yabancı kuruluşlar hakkında bilginiz olması lazım gelirse aşağıdakilerden yararlanabilirsiniz, sizin için üç dilde (sırasıyla ENG-TUR-ALM) hazırladık:

FAO Food and Agriculture Organization of the United Nations Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü UNO-Organisation für Ernährung und Landwirtschaft /FAO/

 

IBRD World Bank; International Bank for Reconstruction and Development

 

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Weltbank; Internationale Bank für Wiederaufbau und Entwicklung

 

ICAO International Civil Aviation Organization Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Internationale Zivilluftfahrtorganisation /ICAO/

 

IDA International Development Association Uluslararası Kalkınma Birliği Internationale Entwicklungsorganisation /IDA/

 

IFAD International Fund for Agricultural Development Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu Internationaler Fonds für landwirtschaftliche Entwicklung /IFAD/

 

IFC International Finance Corporation Uluslararası Finans Kurumu
Internationale Finanzkorporation /IFC/

 

ILO International Labour Organization Uluslararası Çalışma Örgütü Internationale Arbeitsorganisation /IAO/

 

IMO International Maritime Organization Uluslararası Denizcilik Örgütü Internationale Seeschifffahrtsorganisation /IMO/

 

ITU International Telecommunication Union Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Internationale Fernmeldeunion /IFU/

 

IMF International Monetary Fund Uluslararası Para Fonu Internationaler Währungsfonds /IWF/

 

UNESCO United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ya da UNESCO Organisation der Vereinten Nationen für Erziehung, Wissenschaft und Kultur /UNESCO/ 

 

UNIDO United Nations Industrial Development Organization Birleşmiş Milletler Endüstriyel Gelişme Örgütü Organisation der Vereinten Nationen für industrielle Entwicklung /UNIDO/

 

UNWTO World Tourism Organization Dünya Turizm Örgütü Welttourismusorganisation /UNWTO/

 

UPU Universal Postal Union Dünya Posta Birliği Weltpostverein /WPV/

 

WHO World Health Organization Dünya Sağlık Örgütü Weltgesundheitsorganisation /WHO/

 

WIPO  World Intellectual Property Organization Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü Weltorganisation für geistiges Eigentum /WIPO/

 

WMO World Meteorological Organization Dünya Meteoroloji Örgütü Weltorganisation für Meteorologie /WMO/

 

Teşekkürler :)

Tags: