International Mother Language Day, 21 February

Diller, kültürü korumanın, geliştirmenin ve tüm dünyaya tanıtmanın en güçlü yoludur. Her yıl 21 Şubat tarihinde Dünya Ana Dil Günü kutlamaları yapılmaktadır. Bu kutlamaların asıl amacı insanlara dilsel ve kültürel çeşitlilik bilincini aşılamaktır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO: (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 17 Kasım 1999 yılında  21 Şubat gününü “Uluslararası Ana Dil Günü” olarak kabul etmiştir. Bu tarih Bangladeş’in başkenti Dakka’da, Bengal ve Urduca dili tartışmaları nedeniyle dört gencin öldürüldüğü günü temsil etmektedir.

1947’de Pakistan’ın bölündüğü tarihte Bengal eyaleti iki bölüme ayrılmış, batı kısmı Hindistan  ve doğu kısmı -daha sonra Doğu Pakistan olarak bilinen- Doğu Bengal olmuştur. O zamanlar dil sorunuyla birlikte ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlar da meydana gelmiştir. 1948’de hükümetin Urduca’yı resmi dil olarak ilan etmesi, Pakistan’ın Bengal dilini konuşan çoğunluğu arasında protestoya yol açmıştır. Protesto kontrolden çıkmış ve Dakka Üniversitesi’nden dört gencin polis tarafından vurulmasıyla sona ermiştir. Öğrencilerin anadilleri için mücadele etmeleri esnasında ölümleri, Uluslararası Ana Dil Günü olarak hatırlanmaktadır. Bu talihsiz olay nedeniyle Uluslararası Ana Dil Günü tüm dünyada kutlanırken, Bangladeş’te resmi tatildir.

Uluslararası Ana Dil Günü’nde tüm dünyada kültürel ve dilsel çeşitliliği teşvik eden etkinlikler gerçekleşmektedir. UNESCO ve diğer BM kuruluşları insanları ana dilleri hakkında bilgi sahibi olmaya teşvik etmeyi, dillerinin ve kültürlerinin diğer ülkelere tanıtılması için farkındalık sağlamayı amaçlamaktadır.  

Uluslararası Ana Dil Günü, ana dilleri için savaşırken öldürülen dört öğrencinin anısına, onlara fedakarlıklarının asla unutulmayacağını söylemek için kutlanmaktadır.

Kaynakça

Tags: