Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Görsel ve İşitsel Çeviri Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Hacettepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Kaya ve Bilkent Üniversitesi’nde görev alan Doç. Dr. Ayşe Şirin Okyavuz Yener’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansta görsel ve işitsel çeviri, iletişim ve çevirmenin konumu gibi konular üzerine değerlendirmeler yapıldı.

KTO Karatay Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Çelik’in açılış konuşmasını takiben söz alan Prof. Dr. Mümtaz Kaya “Çeviri basit gibi dursa da hiç basit bir iş değildir. Çeviri bilgidir, sadece dil bilmek değil, kültürel donanımdır.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan Doç. Dr. Ayşe Şirin Okyavuz Yener, çevirmenlik hakkında önemli açıklamalarda bulundu. “Çevirmen etkisiz eleman değildir, çağdaş dünyayı değiştiren kişidir. Dil, yaşayan dinamik bir yapıdır. Bu nedenle sürekli değişimler olmaktadır. Çevirmenler görevlerini hem kendi anadili hem de çeviri yaptığı dil hakkında yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek yapmalıdır.” değerlendirmesini yapan Yener, çevirmenin en büyük güçleri arasında medya olduğunu vurguladı.


Kaynakça:

KTO Karatay’da görsel ve işitsel çevirinin önemi konuşuldu-Mynet

Tags: