Türkiye Fransız Kültür Merkezi (Institut Français de Turquie) bir manifesto yayınlayarak “Fransızca Çeviri Ödülleri” başlatma kararı aldığını duyurdu.

Kültür Merkezi; Fransızca Çeviri Ödülleri’nin başlatılmasındaki temel amacını yayımlanmış eserlerin Fransızcadan Türkçeye çevirisini desteklemek ve teşvik etmek, çevirmenlik mesleğini ön plana çıkarmak, Fransız dilini geniş kitlelere tanıtmak ve çevirmenlerin kitap ve yayıncılık sektöründeki yerlerini sağlamlaştırmak olarak ifade etti.

“Ezelden beri kültür ve edebiyatın bizi bu derece mutlu edecek şekilde daldan dala konmasını sağlayan kadın ve erkek çevirmenlerin, yani bu edebiyatçıların emeğini yerli yerine oturtarak artık haklarını vermeliyiz.” manifestosuyla yola çıkan Fransızca Çeviri Ödülleri’ne dair birtakım genel bilgiler şu şekilde:

  • Fransızca Çeviri Ödülleri “Genel” ve “Teşvik” adı altında iki ayrı kategoride verilecek.
  • Başvurular 16 Şubat – 16 Nisan 2021 Cuma (17.00’a kadar) tarihleri arasında çevirmenler veya yayınevleri tarafından yapılabilecek.
  • Ödül; 1 Ocak 2019 – 30 Mart 2021 tarihleri arasında yayımlanmış çeviri kitapları kapsayacak.
  • “Genel” kategorisi adı altındaki ödül 20.000 TL; “Teşvik” kategorisi adı altındaki ödül ise 10.000 TL olarak takdim edilecek.
  • Fransızca Çeviri Ödülleri dönüşümlü olarak Beşerî ve Sosyal Bilimler dalında; Edebiyat dalında ya da saptanacak bir diğer dalda çeviri eserlere verilecek.

Türkiye Fransız Kültür Merkezi Çeviri Ödülleri Seçici Kurulu’nun başkanlığını INALCO Türkçe Kürsüsü Yöneticisi ve Actes Sud Türkçe Koleksiyonu Müdürü Timour Muhidine yapıyor. Ayrıca, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emin Özcan; Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Lâle Özcan, Hacettepe Üniversitesi Çeviri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Zeynep Oral ve çevirmen Ayça Sezen de Seçici Kurul’da görev alan önemli isimler arasında.

Başvuru koşullarına, ödülün değerlendirilmesinde dikkate alınacak ilkelere ve ödülün takdimi gibi birtakım bilgilere dair daha fazla bilgi almak için Institut Français de Turquie sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tags: