Kırklareli Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü öğrencilerinin katılımıyla, 19 Mayıs, Cumartesi günü, Kırklareli Merkez ilçesinde bulunan Metropol Kafe’de düzenlenmiş olan bu etkinliğimiz, iki oturumda gerçekleştirilmiş olup teknik bağlamda bir çok bilginin mekândaki müzik eşliğinde havada cereyan etmesiyle 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı coşkusuyla hafızalarımıza kazınmış ve hatıralarımızda yer etmiştir.

1. Oturum: 13:30-15:00 Hukuk (Şirketler Hukuku)

Şirketler Hukuku alanıyla ilgili olarak önceden hazırlanmış ve öğrencilere iletilmiş olan İngilizce bir metnin belirli ve önemli yerleri öğrencilerle birlikte fikir alışverişinde bulunularak ve akıllardaki soru işaretleri giderilerek kapsamlı bir şekilde irdelenmiş olup, Hukuk alanı hakkında genelgeçer bilgilerin yanı sıra çevirmenlik mesleği ve hukuk arasındaki ilişkiden bahsedilmiştir. İlk oturumun hukuk olması, oturumun biraz resmi bir havada fakat keyifle seyir etmesine sebebiyet vermiştir. Katılımcıların dönütü olumlu yöndedir.

2. Oturum: 15:30-17:00 Mühendislik Bilimleri (Elektrik, İnşaat, Mekanik, Altyapı)

Mühendislik bilimlerinden elektrik, altyapı ve inşaat teknik alanları hususunda Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan 3. Köprü Projesi’nin teknik çevirileri baz alınarak yürütülen bu oturumda mekanik alanı için ise yangın söndürme-sprinkler sistemlerine ait başka teknik bir metin sunulmuştur. Mühendislik bilimlerinin Türkiye’deki çevirmen ihtiyacı bakımından olumlu ve olumsuz yönde eleştirileri yapılmış olup çeviri devam ederken zaman zaman geniş teknik bilgilere yer verilmiştir. Katılımcılardan olumlu dönüt alınmıştır.

Genel olarak katılımcılar ilerlemek istedikleri alan olarak hukuk alanını seçmiş olmaları sebebiyle Hukuk Oturumumuza daha fazla katılım gösterilmiştir; mühendislik bilimlerine ön yargılı olan öğrenciler, Mühendislik Bilimleri Oturumumuzdan yüzleri gülümseyerek ayrılmışlardır.

Öğrenciler için Öğretici Sosyal Deney

Oturumlar seyir halindeyken iş hayatıyla ilgili bir takım konulara dikkat çekmek ve yap-gör-öğren eğitim biçimi açısından daha anlaşılır ve somut olarak sunulması adına bir sosyal deney gerçekleştirilmiştir.

Tarafımca, hukuk oturumu aslında bir nevi yan dal olarak görülmektedir. Mühendislik bilimleri ana alanım olduğu için hukuk alanını sunuş biçimimin mühendislik oturumunun altında kalmaması adına kıyafetlerimden ve hukuka yakışır şekilde olan jest ve mimiklerden destek alarak bir oturum gerçekleştirmeyi planladım. Bu nedenle birinci oturumda öğrencilerin karşısına ceket ve pantolondan oluşan bir takımla çıktım. İkinci oturumda ise sıradan bir tişörtle çıktım ve daha rahat tavırlar sergiledim. Son oturum esnasında öğrencilere daha samimi bir tavır sergiledim.

Oturumların sonunda bu sosyal deneyi dile getirerek herhangi bir farklılık görüp görmediklerini sordum ve asıl anlatmak istediğim şeyi şöyle dile getirdim: İş hayatında bazı insanlar ehli olmadıkları konularda konuşmayı severler. Fakat bu konularda genel bilgileri derin olmadığı için bu açığı resmi kıyafetleriyle, ‘ukala’ tavırlarıyla veyahut aşırı jest ve mimikleriyle örtbas etmek isterler. Bazen ise ortamdan bir kişiyi kendilerine hedef gösterip o kişiye saldırarak veya onun üzerinden giderek sunularını/ toplantılarını yürütürler.  Fakat bazı insanlar uzman oldukları konularda bu tür şeylerin ardına saklanma ihtiyacı duymazlar ve gayet rahat şekilde görüşmeleri yürütebilirler.

İleride iş hayatına atılacak olan gençlerin böyle şeyleri şimdiden öğrenmesi için bu şekilde bir sosyal deney gerçekleştirmek istedik. Başarıya ulaştığını düşünüyorum. Çeviri Blog olarak gençlerin geleceğine sahip çıkmak bizim görevimiz, ufak da olsa onlar için aklımıza gelebilecek her şey mesleğimizin geleceğinin kurtarıcısıdır. Kendini bilen, genel kültürle donatılmış ve kendini gerçekleştirmiş bireyler için.

Kırklareli Üniversitesi gençleriyle iletişimimi sağlamama yardımcı olan sağ kolum Sayın Hülya Öneş‘ e içten teşekkürler.

Video ve fotoğraf çekimleri için Sayın Yusuf Atayeter‘e teşekkürler.

Katılımcılarımıza Şükranla:

Hülya Öneş

Yusuf Atayeter

İrem Yıldırım

Nail Yayar

Tufan Korkmaz

Esin Tunç

Ozan Loş

İsim sırası herhangi bir öncelik/ sonralık göstermemekte olup isimler rastgele yazılmıştır.

Teşekkürler.

Elif Derya Yamaner

Tags: