Arapça, yeryüzü toplumları arasında kültürel çeşitliliğin köşe taşlarından biridir. Dünya üzerinde en çok konuşulan ve en yaygın dillerden olup yerleşik nüfusun bulunduğu bölgelerde konuşan sayısı 422 milyonu geçmektedir.

Her yılın 18 Aralık günü Dünya Arapça Günü olarak kutlanmaktadır.

Neden 18 Aralık ?

1973 senesinde Birleşmiş Milletler oturumunda çoğunluğun oyu ile Arapça, kuruluşun altıncı resmi dili seçildi ve o gün tarihler 18 Aralık 1973’ü gösteriyordu. Bu seçim ile birlikte 18 Aralık aynı zamanda Dünya Arapça Günü’nü kutlamak için seçildi ve ölümsüzleştirildi.

Kendine has eğilimleri, üslubu ve inançları olan bir dildir. Hem görsel hem işitsel açıdan kuvvetlidir. Örneğin, Latin dillerinin aksine sağdan sola doğru yazılır. Ayrıca “Dad Dili” olarak da adlandırılır. Çünkü bu harf ve onun telaffuzu sadece Arapçada mevcuttur. Neredeyse her duygunun ve durumun tam karşılığını veren özel sözcükleri vardır. Bu da ister sade olsun ister gösterişli, söylenenleri derin ve ahenkli kılmaktadır.

Konuşma olarak da hem resmi diyebileceğimiz Fusha hem de halkın kullandığı dil olan Ammice, Arapçayı ses ve kelime yönünden de çeşitlendirmektedir.

Tarihi açıdan binlerce yıldır konuşulan bu dil uzun ve farklı dönemlerin tanığı olmuştur. Bu dönemlerden miras olarak pek çok deyimi hayatlarımıza getirmiş ve bunlar bugün hala günlük hayatta kullanılmaktadır. Bir nevi kültürel bir nevi tarihi ve bir nevi de büyük bir inancın aracı olan bu dil canlı bir mirastır.

Unesco içinde kutlanması ve temel yapısının korunması önemli olan Arapça, kuruluş bünyesinde 22 Arap ülkesi bulundurmaktadır.

Dünya Arapça Gününüz kutlu olsun!

Tags: