Phyton uzun süre sıkıcı ve tipik bir programlama dili olarak kabul edilmesine rağmen son yıllarda oldukça popülaritesi artmış bir yazılım dilidir. Günümüzde veri analizlerinde, makine öğreniminde, yapay zekâ çalışmalarında ve web sitesi oluşturmada kullanılan çok amaçlı bir yazılım dili hâline gelmiştir. Çok amaçlı olması ve anlaşılır sözdizimiyle İngilizceye benzemesi nedeniyle kullanımı hızla yaygınlaşmıştır ve özellikle yazılıma yeni başlayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca Github projelerinin çoğu da Phyton kullanılarak ortaya çıkarılmaktadır.

Bunların yanı sıra, son zamanlarda Bilgisayar Destekli Çeviri (BDÇ) ve Temel Programlama alanlarında da kullanılmaya başlanmıştır. Üst seviye bir dil olarak kabul edilen Python aynı zamanda taşınabilirdir. Farklı bilgisayarlar için ekstra uyarlamalar ve değişiklikler yapılmasına gerek kalmadan, gittikçe artan kullanıcı dostu özellikleriyle birçok farklı bilgisayarda kullanıma uygundur. Popülaritesinin artmasına bağlı olarak, Python’un kullanıcı tabanı diğer kullanıcıların kendi kodlarını yazmasına gerek kalmayacak şekilde sürekli olarak yeni kitaplıklar, araç takımları ve isteğe bağlı tasarlanmış yazılım paketleri oluşturmuştur. Bu da yeni başlayanlar ve genel amaçlı uygulamalar için bu dili çok daha faydalı hâle getirmiştir.

Dünya üzerinde pek çok üniversite Mütercim Tercümanlık ve Teknoloji bölümü öğrencileri için Python programlama dilini müfredatlarına eklemiştir. University of Zurich, European Masters in Technology for Translation and Interpreting ve Middlebury University Phyton derslerini çeviri öğrencilerinin müfredatına ekleyen üniversitelere olarak örnek gösterilebilir.

Phyton dilbilimciler tarafından “Doğal Dil İşleme ve Makine Çevirisi (MT)” alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle çeviri öğrencileri ve çevirmenler için bu programın gerekli oluşunun altında yatan çeşitli nedenleri konu edinen bazı makaleler mevcuttur. Örneğin; Middlebury Üniversitesi ders tanımında Phyton’un öğrenmesi en kolay programlama dili olduğunun ve dilbilimcilere kümülatif olarak biriken teknikleri kolayca anlayarak programlama imkânı verdiğinin altını çizmiştir. Aynı zamanda 2019 yılında yayımlanan bir makalede Python için şöyle denilmiştir: “Python kullanımı ve öğrenmesi çok kolay bir dil, öyle ki bu programlama dilinin düşüncesi bile akıllarından geçtiğinde kendilerinden hiç emin olamayan dilbilim bölümü öğrencileri için büyük önem teşkil ediyor.” Öte yandan National Technical University of Ukraine’de görev alan Asistan Profesör ve yazar Lesia Ivashkevych, Python’un “en komplike görevleri” bile çözebildiğini ve “özellikle kompütasyonel dilbilim başta olmak üzere genellikle bilimsel çalışmalarda yaygın olarak kullanılabildiğini” belirterek dilbilimi hedef alan sayılı miktarda öğrenme kaynağı var olduğunu eklemiştir. Aslında Makine Öğrenimi (ML) ve Doğal Dil İşleme (NLP) uygulamalarında C gibi diğer programlama dilleri de sıklıkla kullanılmaktadır ancak öğrencilerin kod yazmayı öğrenmesi amaçlandığında Python diğer yazılım dilleri arasından sıyrılarak öne çıkmaktadır.

Makine öğreniminde Python ve Python-bazlı yazılım projelerinin kullanılması; yazılı dokümanların otomatik çevrilmesi, otomatik konuşma ve komut anlama gibi işlevleri olan ve “Doğal Dil Araç Seti” (NLTK) olarak adlandırılan araçların ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Dolayısıyla dil üzerine kodlama ve çeviri teknolojileri üzerine çalışmak isteyen öğrenciler için Python‘un önemli bir kaynak teşkil ettiğini söyleyebiliriz.

Tags: