ARÇ nedir?

ARÇ (Afette Rehber Çevirmenlik) herhangi bir afet durumunda Türkiye’ye gelecek yabancı yardım ekiplerine çeviri hizmeti vermek üzere kurulmuş gönüllü bir organizasyondur.  ARÇ  eğitimler vererek çevirmenleri afet koşullarında çalışmaya hazırlamaktadır. Bunun yanı sıra bölgede çeviri işlerine destek verebilecek eğitimsiz gönüllülere verimli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için bilgi ve organizasyon desteği vermektedir.

ARÇ’nin temeli 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerine dayanmaktadır. O tarihlerde yaşadığımız üzücü deneyimler sonucunda yardım ekipleri, yerel yetkililer, gönüllüler ve depremzedeler arasında bir iletişim ihtiyacı doğmuştur. İşte bu nedenle İstanbul Üniversitesi’nin öncülüğünde ve Çeviri Derneği’nin çatısı altında 2000 yılı itibari ile çeviri alanında eğitim ve çalışmalarına başlamıştır.

 

ARÇ çalışmalarını nasıl yürütmektedir?

ARÇ üyeleri yukarıdaki tanımdan da anlaşılacağı gibi yabancı ekiplerin Türkiye’ye gelmesini gerektirecek herhangi bir afet durumunda harekete geçmektedir. İstanbul Valiliği ile imzalanan protokol ile ARÇ organizasyonu ve üyeler, resmi afet yönetim sistemi içinde görev almaktadır. Gönüllülerin görevi yabancı ekipleri havalimanında karşılamak, onlara yardımcı olmak ve kriz merkezlerinde ekiplere destek olmaktadır.

 

ARÇ üyeleri hangi eğitimleri almaktadır?

Gönüllülerden öncelikli olarak yabancı bir dili (özellikle İngilizce, Almanca ve Fransızca) iyi bilmeleri beklenmektedir. Bunun yanında herhangi bir afet durumunda işlerin nasıl yürüdüğüne dair bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu nedenle arama kurtarma çalışmaları hakkında temel bilgileri edinmelerini sağlayan otuz saatlik bir sivil savunma eğitimi almaktadırlar.

Gönüllüler ilk yardım ve afet sonrası yardım seminerlerine de katılmaktadırlar. Bu eğitimler kapsamında sözlü çeviri ve terminoloji çalışmaları yapmaktadırlar. Tüm bu çalışmalara ek olarak yapılan tatbikatlarla ARÇ gönüllüleri göreve hazır hale getirilmektedir.

 

 

Ayrıntılı bilgi için:

Çeviri Derneğinin resmi sitesinde afette rehber çevirmen çalışmalarına gönüllü olarak katılmak için koşullar ve başvuru formu yer almaktadır. (http://ceviridernegi.org/arc.html)

 

Ayrıca yapılan çalışmaları takip edebileceğiniz bir diğer adres:

Afette Rehber Çevirmen/ Emergency and Disaster Interpreters| FaceBook

 

 

 


Kaynakça

ceviridernegi.org

haticebulut.com

 soundofsilence8.blogspot.com

 

Görsel

sabancivakfi.org/tr

haticebulut.com

 

Tags: